Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпромбанк" е отказала да приеме плащания в евро от Германия и Австрия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската банка "Газпромбанк" е отказала да приеме плащания в евро от Германия и Австрия за газови доставки през април и май, съобщи "Шпигел". Става дума за плащания на германската фирма "Gazprom Marketing & Trading" - бивша дъщерна фирма на концерна, но оперираща вече самостоятелно.  

Министерството на икономиката потвърди новината.

В прессъобщение на германското икономическо министерство се казва: Върнати са плащания на британска дъщерна фирма на Газпром Германия - "Gazprom Marketing & Trading", като посочената причина за това са "неясноти в плащането".

Става дума за съвсем малко количество газ, което представлява само 0,2 % от руския внос за Европа. Фирмата може да набави този газ чрез покупки на пазара. Плащанията са по договор в евро, уточнява министерството.

Отхвърлянето на тези плащания е следваща стъпка в конфликта с доставките на руски газ за Европа - преди дни Русия спря доставките на газ за България и Полша по същата причина, отбелязва кореспондентът на БНР в Германия. Европейската комисия нарече това изнудване и призова всички страни членки да се придържат към санкциите.

Според агенция "Блумбърг" досега 5 малки фирми са отворили сметки в "Газпромбанк", но нито един от големите купувачи на газ от Русия в Европа не е направил тази стъпка. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!