Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият български филм "Бягство" тръгва по кината

2
Снимка: @biagstvofilm

Новият български филм "Бягство" е в жанра на психологическия трилър. Това е третият филм на режисьора Виктор Божинов, който стои зад успешните ленти "Възвишение" и "Голата истина за група Жигули". Действието в "Бягство" се развива в изоставеното селище в Родопите – Чамла. Това е и най-високото село в България на 1650 м надморска височина, а за първи път филмът ще бъде прожектиран именно там, с което това ще бъде първата прожекция в България на толкова високо по надморска височина място. Сюжетът на филма разказва за противопоставянето и конфронтацията на две коренно различни групи млади хора. Едните се борят да върнат живота в изоставеното село, а другите управляват комуна за наркозависими. Героят на Дани е персонаж, който преминава между двете групи, в тази роля като дебютант влиза актьорът Александър Кендеров. Специално участие в лентата има и френският актьор Беноа Марешал. Сценарият е на Деляна Манева, а какво поражда срещата между двете ключови групи във филма и какви са предизвикателствата пред тях:

"Аз съм от хората, които смятат, че един филм трябва да задава въпроси. Искам зрителите да се замислят и да намерят свои изводи. За съжаление, живеем във все по-разделено общество, липсата на разбирателство води до сериозни конфликти на всяко ниво. Историята е написана за това място – Чамла, намира се между Триград и Мумла, през 1984 година е обезлюдено. Целта ни беше наистина да снимаме на това място, това беше важно заради атмосферата по време на снимките и настроението, което вдъхновява актьорите. Радвам се, че времето ни допусна да осъществим този проект. Аз си дадох сметка, че главният герой има доста сериозна задача, на почти 18 години е персонажът, и се бях подготвил за доста сериозен кастинг. Но Александър пасна за тази роля. Още дебютанти участват – Димитър Сулев и Венцислав Сариев, но с тях участват и опитните – Диана Димитрова, Иван Савов, Снежана Макавеева. Интересното е, че актьорите снимаха без сценарий, аз не исках да си намислят какво ще им се случват. В една история, в реалния живот ние не знаем, какво се случва утре, така че ми беше много важен елементът на тази автентичност на реакциите. Давaх им сценария сцена по сцена, ден преди да снимаме, благодаря им, че ми се довериха.

Избрах да се разположим в жанра на психологическия трилър, затова изключваме хумора. Липсата на хумор не прави един филм по-лош или по-хубав. Работното заглавие на филма беше "Кралството Чамла". Преди 10 години имаше група неохипари, които искаха да направят общество там. Историята на филма е инспирирана от този казус, но решихме да не навлизаме в тази история като препратка към заглавието. Когато заснехме филма, седнахме и си казахме – "това е едни филм за бягствата – от себе си, от проблемите..." и това заглавие "Бягство" пасна много добре. В историята беглецът от единия към другия свят е един. Няма да скрия, че във филмa има 13 минутна екшън сцена – най-дългата екшън сцена в историята на българското кино."

Виктор БожиновРежисьорът Виктор Божинов планира и следващия си голям проект.

Дебют в игралното кино прави младият Александър Кендеров, който влиза в главната роля. Освен него в "Бягство" участват Диана Димитрова, Христо Петков, Снежана Макавеева, Иван Савов, Беноа Марешал, Димитър Сулев и Венцислав Сариев.
Режисьор – Виктор Божинов
Сценарий – Деляна Манева
Оператор – Антон Бакарски
Художник – Росица Бакева
Художник костюми – Мина Кайе
Композитор – Петър Дундаков и специалното участие на Лиса Джерар
Звукорежисьор – Михаил Дичев
Режисьор на монтажа – Нина Алтъпармакова.

Снимки: архив на Виктор Божинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна