Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на зелениката е този уикенд в Странджа (програма)

Домакин ще е царевското село Бродилово

Тазгодишното издание на фестивала на странджанската зеленика ще бъде в село Бродилово. Любимият на стотици природолюбители фест ще се състои на 14 и 15 май. Това ще е неговото 18 – то издание. Организатор е Дирекцията на природен парк Странджа.

"Празникът ще е в местността "Харманята" край царевското село. От мястото може да се види прекрасна гледка към околността, а има и цъфнала зеленика, която е символ на фестивала. Очакваме много туристи от цялата страна, защото това е най-големият празник в Странджа за природолюбители  и приятели на планината“, съобщи директорът на Природен парк Странджа инж. Румяна Цвяткова.

Странджанската зеленика цъфти обичайно през месец май. Растението обича дъжд и сянка и се среща на труднодостъпни места. Считано е за символа на Странджа планина.

"Посетителите ще могат да да се включат в преминаването на 4 маршрута, като първите два ще са по – лесни, а другите с малко по голяма трудност. Предвидили сме и богата програма с кулинарни предизвикателства, песни и игри", разказа още инж. Цвяткова.

Фестивалът ще бъде открит с изпълнение на химна на Странджа „Ясен месец“, след това ще се проведе фолклорна броеница, информационен маратон организиран от сдружение „Зелени Балкани“ и Природен парк Странджа, както и занаятчийски работилници.

Новото тази година е, че са поканени и останалите природни паркове в България да покажат своите забележителности. Поканата засега е приета от парк "Сините камъни" и парк "Терасина" . Преди тръгването по маршрутите БЧК – Бургас ще направи демонстрации за долекарска помощ в гората. Вечерта край фестивалния огън ще има раздумка, хора  и песни.  

Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Изпълнителната агенция по горите, Община Малко Търново, Община Царево и Югоизточното държавно предприятие – Сливен.

повече може да чуете в звуковия файл:

Фестивалната програма започва на 14 май, събота, в местността „Харамията“ край Бродилово. Началният час е 10,00.

Ето и останалите събития през двата фестивални дни:

Ден Първи (14 май 2022 г., събота)
10.00 ч. Официално откриване на 18-тото издание на Фестивала на зелениката. Изпълнение на химна на Странджа „Ясен месец“ от фолклорни групи на територията на ПП "Странджа"
10.05 ч. Изпълнение на стихотворение за Странджа от актьора Юри Ангелов
10.10 ч. Изпълнение на песента „Хубава си, моя горо” от фолклорни групи на територията на ПП "Странджа"
10.15 ч. Откриване на Фестивала, Поздравителни слова
10.40 ч. Връчване на плакети за особени заслуги към ПП "Странджа"
10.45 ч. Даване старт на кулинарен конкурс – ястие със зелентии
10.50 ч. Даване на старт на фолклорна броеница
11.00 ч. Започва информационен маратон в читалище "Екзарх Антим I" - с. Бродилово, организиран от СНЦ "Зелени Балкани" и ДПП "Странджа"
11.05 ч. Да видим какво има по масите на занаятчиите…
11.10 ч. Демонстрация на Първа долекарска помощ в гората – експерти от БЧК-Бургас
11.30 ч. Начало на туристически маршрути
На добре подготвените, мотивирани туристи и природолюбители отправяме няколко различни предизвикателства:

• Маршрут: Нагоре до Милекоп
Продължителност – около 3 часа за достигане до м. Милекоп
с. Бродилово – м. Харманята – м. Милекоп, в подножието на връх Ходжата

• Маршрут: Харманята – Габърът – Царското кладенче... Около 8 км по коларски път по протежение на десния бряг на река Велека... Край м. Царското кладенче има чешма със студена букова вода.

• Маршрут: Блей баирите – От информационната точка за ДПП "Странджа" до читалището и църквата Свети Пантелеймон - местността Гьолът и чешмата Хайдушкото кладенче... От местността Гьолът - до гледката в м. Блей баирите със заслон Папия - параклис Свети Пантелеймон в непосредствена близост до село Бродилово където маршрутът приключва
• Продължителност: около 7 часа.

*Най-лек маршрут, подходящ за майки с малки деца, и възрастни хора... Обща продължителност отиване и връщане около 2,5 километра
Маршрутът се движи по стабилизиран път в горска обстановка, с малка денивелация (около 50 м). По маршрута могат да се видят вековно орехово дърво край поречието на река Велека; корията с вековните габърови дървета с причудливи стволове; големи и представителни масиви от странджанска зеленика от двете страни на пътя до местността Кукула. След почивка в крайната точка, маршрутът предлага възможността всеки един от посетителите сам да избере своето темпо за прибиране и времето, което да отдели за разглеждане (или заснемане (smiley) ) на природните образци. Лек маршрут, без значителни натоварвания, с максимална продължителност около час и половина до два часа...

20.30 ч. Запалване на фестивалния огън – раздумка, хора, песни, ръченици …
Във фестивала ще вземат участие:
• Фолклорни състави от населените места на територията на общините Царево и Малко Търново
• ЦОП "Цветница" – Малко Търново, към Сдружение Каритас – България
• СНЦ "Зелени Балкани"
• БЧК - Бургас
• Занаятчии и производители на местни и млечни продукти, пчелари и хора, които творят с ръцете си красота, продукти за здравето, изделия за дома
• Природните паркове в България ще се представят със свои щандове

За втория ден, 15.05. (неделя):

От площада на село Бродилово, с посещение на Читалището и стаята с информационната точка на ДПП Странджа... Покрай църквата на село Бродилово "Свети Пантелеймон", паметник на културата, се отива покрай чешма с питейна вода – до съвсем близкото до селото манастирче (параклисче) със същото име – Свети Пантелеймон.
От Св. Пантелеймон маршрутът тръгва нагоре по поречието на малка река с живописни канари и малки водопадчета, като се достига до подножието на връх Папия, откъдето покрай храсти със зеленика, маршрутът прави обиколка на самия връх и достига до една от най-забележителните гледки в Природния парк така наречената гледка "Блей баирите", известна и със своя заслон Папия.

Заслон Папия е обграден с едни от най-представителните съобщества на средиземноморския вечнозелен храст грипа. От заслон Папия, като се следват стари коларски пътища, маршрутът се спуска към село Бродилово.
Продължителност: цял ден, 10 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени