Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролетен ден на астрономията в Борисовата градина

Катедра „Астрономия“ традиционно организира публично събитие с разнообразна програма в най-старата обсерватория в България.

Снимка: БГНЕС

Светът е толкова по-вдъхновяващ, колкото повече успяваме да го разберем в дълбочина. А съумяваме да го опознаем благодарение на науката", казва доц. д-р Владимир Божилов – един от домакините на събитие, свързано с пролетния ден на астрономията. То ще се проведе на 7 май в Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Кл. Охридски“ в Борисовата градина в София.

Събитието е част от системните усилия на учените от Физическия факултет на Софийския университет, свързани с комуникация на научното познание и запознаване на широката публика не само с научните достижения, но и с хората, които са се посветили на наука.


Проявата е подходяща за всички възрасти и ще позволи на посетителите да се срещнат с действащи български учени, да им задават въпроси,  да се запознаят отблизо с работата им и с нейното значение за обществото.

Гостите ще могат да разберат повече и за самата обсерватория - най-старата на Балканския полуостров. Тази година тя навършва 130 години, а самата сграда е паметник на културното наследство.

Чуйте разговора с Владимир Божилов, който е сред гост-лекторите на събитието, представя акценти от програмата и не на последно място - разказва за гражданската наука и възможността всеки, който има интерес и връзка с интернет, да подпомогне съвременната наука, при това без да напуска дома си.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна