Най-доброто чеверме се прави с много любов и песен. Това казва 43-годишният Ангел Келевчиев от чепеларското село Забърдо пред кореспондента ни Радостина Чернокова.
Той върти чевермета от 15-годишен, когато започнал да учи тънкостите от баш чевермеджиите като Митко Иванов - Доцента, който е правил чеверме и на Фидел Кастро, споделя Ангел:
"Тука при нас е традиция да се прави чеверме, да има мохабет, мохабет без чеверме не става. Аз съм правил чевермета за посланици и за президенти, за много хора. Нямам се за много велик, защото занаятът се предава. Аз съм самоук човек. Имах желание, ходих там, гледах и крадях занаят".
Нашето чеверме се слави, че в Родопа планина има над 60 вида дъхави и лековити билки, които пасат животните и оттам вкусът на месото е много добър, каза още Ангел Келевчиев и издава от майсторлъка:
"С много търпение, хубави дърва, сухи, да бъде по-хубаво агнето от нашенския край. Първо се пече на бавен огън, след това на по-силен. За едно агне около 40 килограма му трябват около четири часа и половина, за да стане. Да се яде за мене е най-хубаво да се яде студено с мед. Има хора, които го обичат и топло".