Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги в радиото, Георги в музиката и Гергана в театъра

снимка: pp-itn.bg

Операта е универсално изкуство

"Гергьовден е най-важният празник за мен в годината. Не съм търсел оперното пеене, то ме откри".

Това сподели в предаването "Хоризонт до обед" тенорът Георги Султанов, с над 20 години стаж в сферата на класическото изкуство. Неговата майка Боряна е дъщеря на Петър Слабаков.

По думите му операта в България преживява ренесанс:

"Операта е универсално изкуство. Публиката като чувствителност и характер е една и съща. Балансът между комерсиалното и високо художествено стойностното се намира трудно, но опитите на българските мениджъри са успешни".

Георги Султанов беше предложен за министър на културата на ИТН в един от проектокабинетите им.

"Днес виждам хаотични движения, които няма да имат дълготраен ефект. Коалиционното споразумение не се спазва, работи се за спасителни пояси на възникнали проблеми. Належащо е да се реши как ще продължи финансирането на културните институции".

снимка: БГНЕС

И киното, и театърът - еднакво удоволствие

Гергана Данданова е актриса в Театъра на Българската армия, има роли и в киното и телевизията. Празникът в семейството ѝ е двоен и заради имения ден на сина ѝ Георги:

"Вкъщи е като Къкринското ханче, обичаме да посрещаме гости", споделя тя.

Връщайки лентата назад, Гергана си спомня и първото свръхжелание да опознае актьорската професия. Това се случва след една вечер в театъра с моноспектакъла на Мариус Куркински "Дамата с кученцето". "И киното, и театърът ми носят еднакво удоволствие... Много съм самокритична, съмнявам се в себе си, дори като направя една роля, не вярвам докрай в себе си. Винаги изисквам все повече и повече от себе си".


Радиото - обич, сбъдната мечта, школа за характери

От 2005 година Георги Марков е част от новинарския екип на програма "Хоризонт". Той е и един от водещите на предаването "Нещо повече".

"Обичам радиото и до ден днешен. Това е първата ми и голяма професионална любов. В радиото имам страхотни приятелства. Не харесвам лицемерието, нездравото любопитство, грозните и прекалените неща. Ценя много човешките взаимоотношения".

Георги Коларски е звукорежисьор в програма "Хоризонт" от 8 години.

"Радиото е моя сбъдната мечта. Имаше обявена позиция за работа, кандидатствах и се сбъдна моя мечта. Винаги си върша работата с удоволствие. Работата е интересна. Няма един ден еднакъв. Разбирам какво е да държиш национален ефир. Ако направиш гаф, го разбира цяла България".

Коларски е колекционер на модели на самолети от гражданската авиация.

За международния информационен поток отговаря старши редакторът в програма "Хоризонт" е Георги Петровски. В радиото е от края на миналия век.

"Хоризонт" ми помогна да бъда по-организиран, да израсна като мислене и психика. Научи ме да бъда човек. Обичам природата. Опитвам се при всяка възможност да бъда с децата си". 

Горещи теми

Войната в Украйна