Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард: В момента стагфлацията не е основният сценарий за ЕЦБ

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стагфлацията не е най-вероятното икономическо последствие за еврозоната, въпреки че войната в Украйна забавя растежа и ускорява инфлацията, съобщи председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард.

В интервю за словенския вестник Delo, публикувано в събота, тя отбеляза, че икономическата стагфлация (слаб или нулев икономически растеж при засилваща се инфлация) не е базовият сценарий за ЕЦБ в момента.

Тя обаче призна, че "необичайната степен на несигурност може да означава комбинирано забавяне на икономическия растежа на фона на висока инфлация", но добави, че растежът не се е забавил значително и че увеличението на заплатите в момента не води до повишаване на цените (до допълнително нарастване на инфлацията).

"Докато изключително голямата несигурност може да доведе до забавяне на икономическия растеж, придружено от висока инфлация, сегашната ситуация не може да се сравни с тази от 70-те години на миналия век", отбеляза още тя.

Говорейки за възможните последици от по-високи лихвени проценти на ЕЦБ, Лагард увери, че еврозоната е "със сигурност по-стабилна днес, отколкото преди десет години".

Шефът на ЕЦБ посочи банковия надзор и напредъка към банков съюз като фактори на сила и припомни общия фискален отговор и солидарността, показани от страните от еврозоната по време на коронавирунсата пандемия.

Европейските централни банкери са изправени пред противоречиви сили, тъй като инвазията на Русия в Украйна води до повишаване на цените, като същевременно подкопава доверието сред бизнеса и домакинствата. Членовете на ЕЦБ все още са решени да продължат с нормализирането на паричната политика, като мнозина твърдят, че има възможност за първо увеличение на лихвите през юли.

В петък президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел каза, че политиците не трябва да чакат твърде дълго, за да предприемат подобна стъпка, докато френският член на Управителния съвет на ЕЦБ и шефа на френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало каза, че лихвите по депозитите, които в момента са на ниво от - 0,5%, могат да станат положителни тази година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна