Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кино с думи:

"Второто освобождение" и войната на историците

В часа на "Кино с думи" – разговор за филма, който всички гледат. И в същото време не се понрави на хакерите, атакували сайта на БНТ, която преди броени дни го излъчи. Филмът е и част от програмата на новия Национален фестивал на българското кино "Васил Гендов“.

"Второто освобождение" е документален разказ за слабо известната история на България около Втората световна война. В него с архивни хроники и документи, голяма част от които се показват за първи път, се пресъздават човешките и материални загуби на българската държава, след като СССР ѝ обявява война без формално основание на 5 септември 1944 година. Червената армия навлиза на българска територия и остава в страната до зимата на 1947-а. Съветската окупация на България струва на държавата ни между 600 милиона и 1 милиард лева на месец.

Архивните документи, представени във филма, описват как се създава легендата за "освободителната“ кампания на съветските войски в България, докато правителство е свалено с държавен преврат. Неслучайно документалният филм е толкова актуален и обсъждан в последните дни.

Телевизионната му премиера беше последвана от множество положителни коментари и призиви за разпространението му до по-широка аудитория. Интересът към него обаче доведе и до неофициалното му разпространение в YouTube и други видеоплатформи с хиляди гледания без съгласието на създателите му. Доведе и до хакването на сайта BNT.bg, където под анотацията на филма се появи допълнителен "критичен“ коментар, подписан с инициалите ZR.

"Второто освобождение" спечели две награди на фестивала на документалното кино "Златен ритон“ през февруари "за гражданска смелост и доблест да демитологизира най-новата българска история отвъд познатите идеологически клишета, представяйки малко известни факти от близкото минало“.

Неговите създатели – професорите Светослав Овчаров, режисьор, и Евелина Келбечева, съпродуцент и съсценарист – разкриват в човешки разказ подробности около малкоизвестната история на т.нар. второ "освобождение“. Както във филма, така и в звуковите файлове, в които можете да чуете още:

· Защо всяка война в съвременната епоха започва от война между историците? Война, която съвсем не е тиха и която напълно отразява липсата на консенсус по отношение на това как трябва да се гледа и говори за периода на комунистическия режим у нас, определян от едни като тоталитарна диктатура, а от други – като държавен социализъм.

· Защо е важно да бъде изкоренен от човешкото съзнание митът за двойното освобождение и колко тежка задача всъщност е това?

· Защо шумът около филма "Второто освобождение" става все по-силен и на какво се дължи изтичането му в интернет, което има епидемиологичнен вид и с което се пренебрегват правата на авторите му?

· Самотно ли е там, където човек провижда истината и колко обезоръжаваща е тя?

"Второто освобождение" ще бъде качен законно в YouTube канала на Държавна агенция "Архиви", с помощта на която екипът на филма достига до съществената за историята документация, както и в този на създалата го продуцентска компания. 

От 10 май зрителите могат да го гледат в посочените канали в добра резолюция.

Чуйте повече от звуковите файлове.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!