Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победителите в Националния фестивал на българското кино ще бъдат обявени на 15 май

Фрагмент от плаката "В сърцето на машината"

Над 60 български игрални, документални и анимационни филми бяха включени в афиша на Националния фестивал на българското кино, който организира Съюзът на българските филмови дейци. Това е най-големият по замисъл форум за постиженията на българското кино. Прожекциите бяха в Дома на киното, безплатни. 

Фестивалът на българското кино носи името на Васил Гендов, роден преди повече от 130 години и автор на първия български филм „Българан е галант“, прожектиран за първи път през 1915 г. Целта на форума е да се представи и отличи най-доброто от най-новото в българското кино, излязло през последните 18 месеца. 

Сред акцентите на фестивала е лентата "Не те харесвам" на режисьора Борислав Костов, който е автор на сценария заедно с Любен Чаталов. 

"Не те харесвам" е вторият пълнометражен филм на Борислав Костов. Премиерата му беше на фестивала "Златна роза" във Варна миналата година и третира темата за бежанците. 

"Съдбата на скитника" на Ана Китанова е нейният първи филм като режисьор. Лентата е документална и разказва историята на 75-годишния Павел Йосифов – колоритна личност, която живее в къщичка от кал без ток и вода. Китанова казва, че е срещнала този човек в една гора, близо до Трън.  

"В сърцето на машината" е на режисьора Мартин Макариев и имаше премиера у нас през март, а месец по-рано лентата бе на европейско турне в над 20 града в Германия, Англия, Шотландия, Ирландия и Франция.

Действието на филма се развива в един от цеховете на "Кремиковци", в който работят затворници, осъдени за тежки престъпления. Ролите са поверени на утвърдени актьори като Христо Шопов, Ивайло Христов, Юлиан Вергов, Александър Сано, Христо Петков, Валери Йорданов, Башар Рахал.  

В програмата на Националния фестивал на българското кино е включен и филмът "Януари" на Андрей Паунов.

Самуел Финци, Йосиф Сърчаджиев, Захари Бахаров, Малин Кръстев и Борислав Чучков се събират заедно за филма "Януари", който ни пренася насред нищо с много сняг, мъже и една гарга, откъснати от света заради снежна буря. 

Кои ще са победителите в Националния фестивал на българското кино ще стане ясно на 15 май на специална церемония в Народния театър "Иван Вазов". 

Голямата награда ще бъде обявена от почетния гост на събитието Кшѝщоф Зану̀си. Фестивалът ще отличи най-добрите филми в три конкурсни секции: за игрално, документално и анимационно кино, ще оцени постиженията на всяка една професия в киното, както и труда на филмови теоретици и критици. Предвидена е и Специална награда за цялостно творчество. Председателите на журитата са Петър Вълчанов (игрално кино), Андрей Паунов (документално кино) и Златан Радев (анимационно кино), а членове – известни режисьори, оператори, актьори, сценаристи, кинотеоретици и критици.  

Репортаж на Светослава Кузманова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна