Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златина Димитрова

"Корпусът за бързо гърмене“ представя красотата на химията

Професионален празник на българските химици

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес българските химици в отбелязват професионалния си празник. Ако сте любопитни и искате да видите на живо красотата на химията, можете да посетите "Вечерта на химията“, организирана от Факултета по химия и фармация на Софийския университет от 19.00 ч. Ентусиастите от "Корпус за бързо гърмене“ ще запалят любопитството на зрителите с химически демонстрации, пълни с  гръм, дим и реактиви.  

"Вечерта на химията“ води началото си отдавна, когато група запалени химици решават да предадат и на другите своята любов към науката и да им покажат колко експлозивна и цветуща може да е тя. Така те започват да "взривяват“ Факултета по химия и фармация пред любопитните посетители, показвайки им колко различна от това, до което се докосваме в училище, може да е химията. Членовете на "Корпуса за бързо гърмене“ гордо заявяват, че това събитие се е превърнало в традиция за техния факултет.

Може ли са бъде красива химията?

"Трудно е да се говори за красотата на химията по радиото, защото красотата на химията трябва да се гледа. Химията е наука, която е навсякъде около нас. Но тя се крие процесите – в растенията, които отглеждаме на прозореца си, в бутилката минерална вода през супата, която ще сготвим за вечеря, дори и в препарата за отпушване на канали. Химията е навсякъде около нас и е важно да имаме поне базовите познания от тази наука, за да можем лесно да обясняваме процесите, които се случват около нас, и да вземаме решения“,  посочва Златина Димитрова, химик в "Нашият ден“.

Химията не е само формули, написани на черната дъска. Тя може да се пипа, подуши и види. Много хора не си дават сметка, че дрехите, които ползват, превозните средства, храната, водата, всичко това е минало през достиженията на науката, за да достигнат във вида, в който ги виждаме днес.

Целия разговор със Златина Димитрова можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!