Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Covid-19 не се причинява от змийска отрова

Снимка: Pixabay

След началото на войната на Русия в Украйна темата за Covid-19 значително забави темпо. Вирусът обаче не е изчезнал, въпреки че за него се говори по-малко, отколкото преди 24 февруари. 

Нова теория за произхода на коронавируса набира все по-голяма популярност сред любителите на конспиративните теории, а именно, че Covid-19 е създаден от змийска отрова.


Видео, разпространявано като "документален филм" с д-р Брайън Ардис – хиропрактик, акупунктурист и медицински изследовател, който твърди за себе си, че е лекувал над 10 000 пациенти от целия свят, стана супер вайръл. Интервюто се води от Стю Питърс. В него Ардис твърди, че Covid-19 е заговор за отравяне на човечеството със змийска отрова. Той е убеден, че новият коронавирус не е респираторен вирус от какъвто и да е вид.

Филмът е разпространен и споделян хиляди пъти, както от български, така и от чуждестранни социални профили и медии, както може да бъде видяно тук и тук.В някои от публикациите се твърди, че "вирус означава отрова, а коронавирус означава "отровата на папата" или "отровата на кралската кобра". "Докторът" казва, че е работил в продължение на месеци върху изследванията си за змийската отрова и връзката ѝ с коронавируса.


В разпространеното видео, което е с продължителност около 50 минути, се казва още, че "змийската отрова с лабораторни модификации е и във ваксините. Скоро ще бъде и във "ваксините" не само за ковид, но и в другите. А даже и в "противоотровите" против змийски ухапвания" (без редакторска намеса).

Твърди се и че "група учени и експерти по микроскопия" вече са заявили защитата си към оповестеното от д-р Брайън Ардис за наличието змийска отрова и във "ваксините". "В неразредените флакони на Pfizer всъщност се откриват органични следи от змийска отрова, а кръвта на инжектираните през цялото време е показвала ехиноцитоза – пряко свързана с отравяне със змийска отрова. Информацията е от д-р Джейн Руби, която казва още, че д-р Ардис и микробиолозите вече са влезли в директна връзка помежду си", се казва в една от публикациите.


Твърдение: Covid-19 е създаден от змийска отрова

Новият коронавирус е изолиран за първи път през януари 2020 г. от китайски учени. На сайта си Световната здравна организация е публикувала информация за откриването на Covid-19.

Първоначално за заболяването е съобщено на 31 декември 2019 г., когато е информиран и Националния офис на СЗО в Китай. "Китайските власти идентифицираха нов тип коронавирус (nCoV), който беше изолиран на 7 януари 2020 г. Бяха проведени лабораторни тестове на всички предполагаеми случаи, идентифицирани чрез активно откриване на случаи и ретроспективен преглед. Други респираторни патогени като грип, инфлуенца по птиците, аденовирус, коронавирус с тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV), коронавирус на близкоизточния респираторен синдром (MERS-CoV), бяха изключени като причина." На вируса е дадено име - тежък остър респираторен синдром, коронавирус 2 (SARS-CoV-2), е публикувано на сайта на СЗО.

В своето видео Ардис твърди, че повечето змийски противоотрови са моноклонални антитела или поликлонални антитела, а Covid-19 са протеини от змиите китайски крайт и кралска кобра. Той казва, че заразените с коронавирус всъщност са поели отрова, за която се използват синтезирани пептиди и протеини. Във филма си твърди още, че коронавирусът се разпространява чрез водопровода, а когато "докторът" бил гледал филма "Черният списък" на NBC, в който главният герой е отровен със змийска отрова в напитка, е разбрал начинът на разпространение на коронавируса. 


"Те използват отрова от крайт и отрова от кобра, наричайки я Covid-19, вие я пиете, тя навлиза в мозъчния ви ствол и парализира способността на диафрагмата ви да диша", казва Ардис.

Какво представлява змийската отрова

Екипът за проверка на факти се свърза с херпетолога доц. д-р Георги Попгеоргиев от Природонаучния музей при Българската академия на науките. Той обясни, че змийската отрова е микс от белтъци, полипептиди и ензими, които могат да действат неотоксично и хемолитично. 

При кралската кобра отровата се състои от фитотоксини и невротоксини. Фитотоксините разграждат клетките, а невротоксините действат на нервната система. При китайския крайт отровата е съставена от мощни невротоксини. Двете отрови се различават по действието си, каза доц. Попгеоргиев и уточни, че при ухапване от кралска кобра се засяга централната нервна система на жертвата, което води до силна болка, замъглено зрение, световъртеж, сънливост и парализа. При сериозно отравяне прогресира до сърдечносъдов колапс и жертвата изпада в кома. Това зависи от количеството отрова и големината на жертвата, добави херпетологът.

В отровата на крайта се съдържат пресинаптични и постсинаптични невротоксини, които спират трансфера на информация между невроните. Змията е активна основно нощно време.

Змийската отрова се използва в козметиката и фармацията. На база на змийската отрова се приготвя и серум – антидот, каза доц. д-р Георги Попгеоргиев. По думите му да бъде създаден вирус от змийска отрова е невъзможно, а идеята на ваксината е да ни предпази от самия вирус. "За мен е невероятно да бъде използвана змийска отрова за създаването ѝ", каза той.

В информация от 23 август 2021 г. в официалния портал за заболяването в Р България – coronavirus.bg, се казва, че нито една от одобрените ваксини срещу Covid-19 в Европейския съюз не съдържа животински продукти. В публикацията могат да бъдат видeни всички съставки на ваксините срещу коронавируса.

Заключение


Твърдението, че Covid-19 е създаден от змийска отрова е НЕВЯРНО. В разпространеното видео д-р Брайън Ардис си служи с истински факти за отровата на змиите, от които се възползва, за да внуши, че вирусът и ваксината срещу него са създадени от змийска отрова. Доказано е, че нито една от одобрените ваксини срещу Covid-19 в Европейския съюз не съдържа животински продукти, а всичките им компоненти са обект на постоянен контрол.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.