Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънската централна банка повиши основната си лихва до 3,75% заради растящата инфлация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централната банка на Румъния повиши основната си лихва по-агресивно от очакваното и обяви, че очаква шоковете от страна на предлагането, подсилени от войната в Украйна, да задържат инфлацията на двуцифрени стойности до втората половина на 2023 г., съобщава Ройтерс.

На заседанието във вторник румънският референтен лихвен процент беше повишен със 75 базисни пункта до ниво от 3,75% (при осредни очаквания за повишение с 50 пункта) , като това представлява шестото поредно повишение от октомври 2021 г. насам и най-висока лихвено ниво от 2014 г.. Въпреки това румънските лихвени проценти все още изостават от тези на други партньори в Централна Европа, които прибягнаха до още по-агресивно затягане (повишаване) на лихвените ставки.

За разлика от други държави в региона, Румънската централна банка трябва да се бори с високи бюджетни и дефицити по текущата сметка, които ограничават докъде възможността за повишаване на лихвите.

Банката също така разчита в голяма степен на използването на твърд контрол върху ликвидността на паричния пазар като средство за затягане на паричната и лихвената си политиката. Във вторник банката повиши лихвите си по кредитите до 4,75% от 4,00% и лихвите по депозитите до 2,75% от 2,00%.

Графика на основната лихва на Румънската централна банка


"Актуализираната прогноза показва подновено значително влошаване на перспективите за инфлация, тъй като прогнозираният път на нейната годишна динамика е претърпял допълнителна значителна ревизия в посока нагоре през целия прогнозен хоризонт", отбеляза централната банка след края на заседанието.

Според централната банка инфлацията, която се повиши през март до 17-годишен връх от 10,15% през март, ще се ускори през второто тримесечие и ще намалее само постепенно през следващите четири тримесечия.

Инфлацията се очаква да спадне до едноцифрени стойности през втората половина на 2023 г., но тя ще остане над целевото ниво на централната банка 1,5-3,5% в края на прогнозния хоризонт, се казва в изявлението след края на заседанието.

Очакванията за по-нататъшно нарастване на инфлацията предполагат, че Румънската централна банка ще продължи да повишава лихвените ставки на следващите няколко заседания, като е възможно основната лихва да надмине нивото от 5% до края на годината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени