Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български културни празници започват в Кипър

Снимка: Бранислава Бобанац

Български културни празници започват от днес в Кипър. С богата програма от концерти, училищни тържества, представяне на български автори и книги българските училища, съюзи и сдружения на острова честват 24 май.

"Вече съм грамотен“, гордо ще заявят на празничния концерт днес първокласниците от българското училище "Никола Вапцаров" в Никозия. На тържеството то ще изпрати и своите абитуриенти, които ще предадат символично "щафетата" на най-малките.

Концерт "Българийо, майчице свята!" ще изнесе в петък в Никозия обичаната от поколения българи народна певица Гуна Иванова.

На сцената ще бъде и танцовият ансамбъл "Канатица" от Кипър с художествен ръководител Радослав Георгиев, който отбелязва своя 5-годишен юбилей.

Спонсори на големия концерт са редица български фирми на острова.

Събитията са част от ежегодните "Дни на българската култура", организирани от Съюза на българите в Кипър.

С празнична програма честват 24 май Българският културен център "Възраждане" и Съюзът на българите в Лимасол. Тя започва утре с литературни срещи, а кулминацията ѝ е тържествен концерт на 21 май.

Част от тези прояви са съвместни с други действащи в Кипър организации на сънародниците ни - Българската културна асоциация "Атанас Шабанов" и сдружение "Българи зад граница".

За празника се подготвят и в другите български училища на острова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени