Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паразит или деликатес

Гъбата уитлакоче
Снимка: Wikimedia

Ако царевицата е златото на Мексико, гъбата уитлакоче е нещо като диаманта.

Наричат я мексикански трюфел, което създава известен ореол около нея. Всъщност става въпрос за паразит (Ustilago maydis), който заразява царевицата и при това е придирчив, защото не харесва всеки сорт царевица, а подбира по-скъпите органични сортове.

Уитлакоче е гъба, която расте край кочаните, завладява ги и ги "изяжда" напълно. Прилича на грозд от камъчета. Отвън са синьо-сиви, отвътре почти черни.

На много места третират гъбата като заболяване по посевите и пръскат срещу нея, но в Мексико я ценят като истински деликатес. Защото, макар да е паразит, се гледа трудно и изисква висока влажност.

Ядяли са я още ацтеките. Сега я ядат племената хопи и зуни – използва се за ритуали и в традиционната медицина.


Колкото до вкуса, ето как е описан в един сайт за кулинарни ценители: "Ароматът може да се определи като наситено землист, но не в клиширания смисъл, който описва вкуса на повечето гъби. Уитлакоче притежава една великолепна опушеност, която хармонира със сладостта, идваща от царевичните захари. Ароматният му профил се колебае между ядковия нюанс на черния трюфел и пикантността на мръчкулата. На вкус доближава този на гъбите, които кулинарите така обичат да добавят към ризото, яхния или бургери."
В Мексико намира широко приложение дори и в приготвянето на традиционните кесадияс, такос, тамали, кеседии и сосовете към тях.

Повече за странния паразит, почитан като деликатес, чуйте от Никола Кереков в "Науката не спи"


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени