Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа и културата според украински артисти бежанци и български културни мениджъри

2
Снимка: Личен архив

В специалното издание за 9 май, Денят на Европа, “Късното шоу” по радио София се обръща към артисти, които са бежанци в България от войната в Украйна. Също и към мениджъри в областта на културата - във Виена, София и Берлин.

“В България има много хора с голямо сърце” - това казва Андрей Николов, създател на Ситуационен център “Отворени врати”. Според него: “Европа - това е свобода!” 

За Йоана Бещюк, лидер на емпатия в Ситуационния център: “Едно голямо нещо се изгражда от много хора хванати за ръце”.

Артистът Андрей Войников, бесарабрски българин от Одеса и бежанец от войната, казва: “Европа - това е семейство! Семейство, което пази своите членове. И ние виждаме сега това единение и Европа, която помага с каквото може на Украйна.”

Певицата Олга Ботатириенко пък доказва, че “Европа е и музика”, като пее на живо, а преди това и пред БНР заедно с Андрей Войников - песента, която нарича “втори химн на Украйна” - Червона калина". Вижте видеото с изпълнението!Червона калина". Вижте видеото с изпълнението!“ 


За Оля днес - “Европа е подкрепа”. “Загубих дома си! Но Европа днес ми дава шанс за бъдеще. Европа, която днес вярва, че Украйна, ще остане Украйна”.

Чуйте аудиото с тях!

Мениджърите на българските културни институти в Европа - Дом Витгенщайн във Виена - проф. Румяна Конева и БКИ Берлин - Борислав Петранов също се включват в предаването с възгледите си за Европа днес, културните политики и представянето на България в европейски контекст.





Културните мениджъри на Творческа Европа България - Медия и Култура, Десислава Панчева и Камен Балкански също споделят как взаимодействаме с процесите на континента, през изкуството и културата.






БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия