Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Нечовешкото бъдеще” - "Терминатор" ли ни чака или "Аз, роботът“

Константин Василев и Любомир Бабуров
Снимка: Ирина Недева
Дали създаването на общ изкуствен интелект ще е катализатор за светло бъдеще на съвместна работа или началото на нещо далеч по-мрачно?

"Причината да поставяме такъв тип теми е да обрисуваме начините, по които светът ни може да се провали. В момента, в който ние започваме да си представяме всички онези ужасни начини, по които всичко може да се случи, ние може да сме по-провокирани да действаме в посока, в която да предприемем някакви действия, за да не се случват такива неща". Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Любомир Бабуров от Сдружение "Рацио".

"Изкуственият интелект е технология и както всяка технология те може да ни застрашава, но може и да ни помага", обясни пред БНР Константин Василев, програмист със слабост към изкуствения интелект, който се занимава с мобилни апликации и игри:

"Ядрената технология е добър пример за това – има бомби, но има и електроцентрали. За момента начинът, по който строим изкуствения интелект, е главно полезен за нас и всъщност няма добри примери за вреди от него, но това не пречи на хора като Илон Мъск да повдигат темата, че това, което строим, в един момент, може да ни надеволюира или въобще да се развие много по-бързо от нас".

Цялото интервю с Любомир Бабуров и Константин Василев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна