Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

55 украински деца бежанци пристигнаха в Кипър

Снимка: Пресслужба на Светата митрополия на Тамасос и Оринис

55 украински деца бежанци, които живеят в Полша, пристигнаха в Кипър. Те ще прекарат на острова две седмици с богата програма за почивка и психологическа подкрепа след травмата от войната в родината им.

Децата са под отговорността на Светата митрополия на Тамасос ​​и Оринис и през целия си престой на острова те ще бъдат придружавани от нейния митрополит Исайа.

Пристигането им е по инициатива на митрополита и бе договорено по време на хуманитарната му мисия на полско-украинската граница през март.

Това е първата група деца бежанци от Украйна и техни придружители, които Кипър посреща, очакват се и други.

Малките гости ще посетят забележителности на страната, места за забавление и детски фестивали. Специалисти от кипърска неправителствена организация за психично здраве ще им предложат специална програма за консултации и подкрепа.

Предвижда се украинската група да се срещне с президента Никос Анастасиадис, а първата дама Андри Анастасиадис ще им даде вечеря в президентския дворец. 

Транспортирането и настаняването на децата се подпомага от митрополията на Тамасос и Оринис. Министерството на туризма осигури безплатното им настаняване в хотел в Агия Напа. Министерството на социалните грижи поема разнообразна подкрепа и забавления за децата. Съдействие оказва и Министерството на вътрешните работи.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!