Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"От Флинтстоун до смартфон" - Националният политехнически музей навършва 65 г.

Снимка: НПТМ

Националният политехнически музей навършва днес 65 години от създаването си. По този повод ще бъде открита изложбата "От Флинтстоун до смартфон".

Създаден на 13 май 1957 Националният политехнически музей през първите няколко години от съществуването си е част от структурата на Българската академия на науките. Днес в него има над 22 хиляди експонати, разпределени в колекциите "времеизмерване", "транспорт", "фото и кинотехника", "радио и телевизия", "изчислителна техника", "битова техника", "шевни машини". 

В изложбата "От Флинтстоун до смартфон" за първи път хората ще могат да видят отблизо и събрани на едно място десетки любопитни работещи устройства от близкото минало като телевизори с размери на шкаф, видео плеъри, компютри с процесорна мощност, прочутия фотоснайпер „Зенит“ и фотоапарата за моментни снимки на Спайдърмен.

Ще бъдат показани примери от ежедневието на младите отпреди 30 - 40 години, а пред посетителите ще "оживеят" най-популярните реклами за техника и електроника, излъчвани през 80-те и 90-те години на миналия век. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!