Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акция "Бира за смет" тази неделя във Варна

Снимка: Ротаракт клуб-Варна

Спомняте ли си приказката „Сливи за смет” на Елин Пелин за момите, които се надпреварвали коя повече смет да събере, та повече сливи да вземе? Вдъхновени от този модел на мотивация на хората да пазят пазят чисто, от „Ротаракт клуб” - Варна организират поредната инициатива за събиране на отпадъци "Бира за смет", която ще се проведе на 15 май (неделя) от 10.00 часа в района на Телевизионната кула над квартал Виница. 

От името на акцията се подразбира, че вместо сливи, доброволците, които се включат в почистването на екопътеката в района, ще получат бира или друга освежаваща напитка за всеки събран чувал с боклук.

Тази година кампанията е национална, тъй като ще се проведе по едно и също време в другите големи градове в страната, каза за "Радио Варна" Денис Кяшиф, пас-президент на "Ротаракт клуб"-Варна.

"Ние сме избрали екопътеката до Телевизионната кула, но ще се радваме да успеем да мотивираме и другите хора да последват примера ни и да излязат в неделния ден да почистят мястото около себе си", сподели Виктория Харизанова, която също е член на организацията. 

"Тъй като в тези инициативи участват и много семейства с малки деца, за малчуганите ще има други освежаващи напитки. Подготвили сме и много настроение с музика", каза още Харизанова. 

Организаторите очакват тази година да се включат около 100 доброволеца. 

Акцията ще продължи до обяд, след което събраните отпадъци ще бъдат извозени, а някои ще бъдат предадени за рециклиране. 

"Избрали сме бирата да е в кенчета, тъй като са рециклируеми. Чашите за безалкохолно също", сподели Денис Кяшиф.

"Всеки е добре дошъл. Не е нужно предварително записване. Осигурили сме и всички необходими средства за почистването като чували, ръкавици и дезинфектанти", допълни тя. В района ще има разположени и контейнери за смет. 

Кампанията "Бира за смет" се провежда за четвърта поредна година. 

"Първата година акцията се проведе в района на Камчийски пясъци. Тогава за 4 часа събрахме 3 тона отпадъци. Натъкнахме се на какви ли не боклуци", спомниха си Денис и Виктория. 

С всяка следваща година обаче, отпадъците намаляват. Организаторите отдават това на съвестта на хората и вярват, че подобни кампании ще възпитат любов към природата и най-вече нейното опазване и у децата. 

Чуйте разговора на Иван Барбов с Денис Кяшиф и Виктория Харизанова: 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени