Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не пийте кафето с храната

Добавеното мляко превръща напитката в истинска закуска

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако с храната си пиете кафе, организмът ви ще получи по-малко цинк, желязо и магнезий. Кафето съдържа хелати, които агрегират металите и пречат на правилното им усвояване. Освен това кофеинът извежда от организма един от най-важните елементи – калция, предупреждава диетологът Наталия Нефедова, цитирана от БГНЕС.

Тя препоръчва кафето да се пие половин час преди или след хранене, за да може полезните вещества, които получаваме с храната, да имат време да се усвоят.

Според д-р Нефедова около една чаша кафе е достатъчна, за да загуби човек 12 милиграма калций. За да неутрализирате този ефект, можете да добавите мляко към напитката.

"Добавянето на мляко, което е богато на калций, превръща кафето в истинска закуска", допълва Нефедова.

Тя обаче не препоръчва кафето да подслаждаме, защото така то става много калорично и може да доведе до увеличаване на телесното тегло.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени