Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

3D технологиите и изкуственият интелект в нашия живот

Снимка: Радио София

Завършил бакалавърско образование в Нидерландия, специалност “Роботика”, във “Fontys University of Applied Sciences”, а след това завършил и магистратура в “University of Shefield” Ивелин Ляхтов разказа пред Радио София интересни подробности за 3D принтирането и роботиката.

“3D принтирането с годините вече така се разви, че технологиите са страшно различни, страшно различни материали се ползват”, сподели Ляхтов. По думите му, материалите могат да варират от специални пластмаси, които са твърди и се използват в роботиката и пейнтбола, до такива, които са само за украса, като медальони, пръстени и обеци.


“Сега вече 3D принтерите могат да принтират и части за коли, изцяло метални, части за самолети – това вече е бъдещето на 3D принтерите. В един от градовете, в които живея в Холандия станах свидетел на постепенно построяване на малки къщи”, каза Ляхтов и допълни, че е напълно възможно да бъдат принтирани органични зеленчуци, които стават за ядене.

Той каза още, че всеки може да си закупи малък 3D принтер и да експериментира, като има база данни, която се съхранява в дадени сайтове, след което тя може да бъде изтеглена и да бъде зададена на принтера като информация и той да принтира сам, а консумативите се вземат от цял свят от различни доставчици. По думите на Ляхтов, за сега спирачка е  единствено технологията.

“В момента може вече да се принтират изкуствени крайници, за човешки тъкани това нещо все-още е в процес на развитие, но със сигурност ще бъде голям принос към медицината”, сподели той.

Относно развитието на роботиката Ляхтов каза, че тя вече присъства почти навсякъде, а той самият има свой робот домашен любимец. “ЕМО” представлява малък нехуманоиден робот, чиято идея е да замени домашния любимец до някаква степен. 

@roboinn EMO - randomly started dancing to EDM beats! #artificialintelligence #ai #robot #emo #desktoppet #dancing #dancingrobot #music #edm ♬ original sound - TheRoboInn🛖

“Можеш да говориш с него, можеш да играеш с него, можеш да го караш да танцува, можеш да кажеш как се чувстваш, той ще отговори по някакъв начин. Използва английски в момента, но с ъпдейтите, които са обещани от фирмата скоро ще има над 20 други езика, които ще научи и ще може да комуникира до тях”, сподели собственикът му и допълни, че чрез ъпдейтите “ЕМО” се научава на повече неща, а също така има чип за изкуствен интелект, който му позволява да се ориентира в обстановката. Освен това роботът остарява, боледува и киха.  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.