Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Силистра откриха офис на Българо-румънската търговска камара

Румънският посланик Бръндуша Предеску преряза лентата на офиса на Двустранната българо-румънска търговска камара
Снимка: Незабравка Кирова

С откриване на офис в Силистра Двустранната българо-румънска търговска камара отбелязва своята десета годишнина. Такива офиси вече има в София и Букурещ.

Събитието бе последвано от провеждането на първия по рода си бизнес форум за свързване на бизнеси в българско-румънския регион с участието на представители на бизнеса от двете страни на Дунав, както и на държавните и местните власти от двете страни.

Гост бе и румънският посланик в София - Бръндуша Йоана Предеску, която е на двудневно посещение в Силистра.

За председателя на Камарата Дору Драгомир най-важната дума е партньорство.

Страните ни са партньори не само при реализирането на бизнес отношения, но и в случаи на развитие на туризъм, проекти за трансгранично сътрудничество, културен обмен и много други.

В момента България е вторият по големина търговски партньор за Румъния

Хиляди са фирмите, регистрирани реципрочно във всяка една от двете съседни страни, посочи Драгомир.

Изборът на Силистра не е случаен. От Камарата смятат, че така ще могат да бъдат много по-полезни на всички онези фирми от двете страни на Дунав, които имат вече отношения и искат да ги развиват.

Дору Драгомир и Светослав Кьосев

Светослав Кьосев е от четири години зам.-председател на Двустранната българо-румънска търговска камара. В нея членуват 56 компании от близо 30 икономически направления.

Изграждането на фериботна линия Тутракан-Олтеница е било тема на разговор между д-р Димитър Стефанов - кмет на Тутракан и румънския посланик. В тази връзка в Букурещ предстои среща на 23 май с румънския министър на транспорта, съобщи д-р Стефанов.

Събитията днес бяха предшествани от разговори на румънският посланик Бръндуша Предеску и с кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов и с областният управител Катя Кръстева.

Според посланик Предеску по темата за мостовете над река Дунав между България и Румъния, не бива да се влиза в съревнователен режим относно възможните места за тяхното изграждане. Сигурно било, че в Румъния, както и в България, никой не отхвърля основанията за по-добра свързаност, част от която са и мостовите съоръжения.

В Силистра бе открита библиотека с румънска литература в Почетното консулство на Румъния в крайдунавския град.

Репортаж на Незабравка Кирова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна