Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една модерна жена

Фигурата на Клеопатра е съизмерима с тази на Елизабет І

Снимка: БГНЕС

"Ако носът ѝ беше по-къс, днес лицето на света щеше да е различно", кисело ще каже по неин адрес един математик, живял около 18 века след нея. Коварна прелъстителка, пресметлива владетелка, пагубна красавица, чаровна умница – каква е била Клеопатра, една от най-прочутите исторически личности?

Животът и царуването на последната представителка на Птолемейската династия съвпада с повратни моменти от историята и игрите на власт между могъщи мъже като Цезар, Касий, Брут, Марк Антоний, Октавиан. С края на управлението ѝ приключва елинизмът, един от бляскавите периоди в историята.

Казват, че Клеопатра е първата жена в историята, която съумява да използва репродуктивните си способности като мъж – т.е. за да укрепи властта си.

Тя познава медицината и отровите – както знаем от историята. Била е жена с блестяща култура, режисирала е с безпогрешен усет появата си в подходящия момент на подходящото място. Съумяла е да укрепи трона си, да осигури мир и просперитет на страната си, да бъде богиня закрилница на страната си, майка на децата си и... жена.

Как да влезем в обувките ѝ и да разберем какво я е движело – вероятно този въпрос провокира Алберто Анджела, италиански антрополог, археолог и блестящ популяризатор на историята. Анджела съумява да представи интригуващо историческия фон и да приближи до нас не само "най-голямата поп-звезда на древността", но и един от решаващите европейската идентичност периоди в историята.

Чуйте разговора с Паулина Мичева за Клеопатра, Рим, Александрия и книгите на Алберто Анджела.

Алберто Анджела (р. 1962 г.) е италиански археолог, антрополог, журналист, документалист и блестящ популяризатор. От дете обикаля света с баща си, известния телевизионен журналист Пиеро Анджела, научава няколко европейски езика и придобива огромна космополитна култура. Стилът на Анджела помирява три жанра: археологическата монография (заради съдържанието), известното четиво (заради стила) и романа поради картинно пресъздадените нрави и усета за духа и атмосферата в античния свят.
Българската публика го познава от книгите му: "Един ден в Древен Рим", "IMPERIUM. Пътешествието на една монета из Римската империя", "Любов и секс в Древен Рим" и др.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!