Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задава се "Шумната неделя" на "Аларма Пънк Джаз"

"Аларма" и "Амек" представят Jerusalem In My Heart, Джесика Мос и OOHS! на 29 май

Jerusalem In My Heart на осмия рожден ден на „Аларма Пънк Джаз“ (октомври, 2016)
Снимка: Боряна Пандова

Канадско-ливанският аудио-визуален проект Jerusalem In My Heart, авангардната цигуларка Джеска Мос и краут-поп дуото OOHS! излизат заедно на сцената на клуб *Mixtape 5* в последната неделя на месец май (29.05.2022) като част от специална съвместна програма радиофестивала "Аларма Пънк Джаз" и платформата за съвременна експериментална електронна и електроакустична музика "Амек". Серията "Шумна неделя" е близо 10-годишно начинание на "Амек", посветено на съвременната некомерсиална електронна сцена, прераснало по време на пандемията и в задгранично радиопредаване, представящо веднъж месечно съвременната ембиънт, нойз, дроун и т.н. сцена у нас на публиката в Северна Македония. "Аларма" и "Амек", от друга страна, имат дълга история в организирането на събития заедно, но тази "Шумна неделя" ще е първата за нашата радиосерия.

Jerusalem In My Heart е проект на живеещия в Монреал (Квебек) ливански продуцент, мултиинструменталист и певец Радуан Гази Мумнех и е сюрреалистичен колаж от арабски инди-авангард, ембиънт, бели шумове, документални аудио и видео кадри, усукващи се 16-милиметрови ленти, прожекции под невъзможни ъгли и антиутопични визии за света през новото хилядолетие. Гостува за трети път на "Аларма" след концертите си през 2015 и 2016 г. (втория път за осмия ни рожден ден заедно с Bernays Propaganda и родоначалниците на импро-пънка The Ex). Самият Радуан, който нарича Jerusalem In My Heart "повече арт-инсталация, отколкото група", този път идва в София с нов режисьор / колажист / визуален артист - Ерин Селесте Уелсгербер (която замести познатия ни Шарл-Андре Кодер на тази позиция). Радуан Гази Мумнех е познат у нас и от работата си с канадската пост-метъл банда Suuns и със Стефан Христоф, музикант, радиоводещ и активист от българско-македонски произход, живеещ в Монреал, член от платформата "Cinema Politica", също участвал на съвместно събитие на "Аларма" и "Амек" в Първо студио на БНР миналата година.Иначе последният албум на Jerusalem In My Heart "Qalaq" отива още по-нататък със своето фрагментарно-тревожно-(пост)апокалиптично звучене и с всички гости, намесени в записите - Моор Мадър, Алекси Пери, Beirut, Тим Хекър - цяло съзвездие култови личности в изданието на лейбъла на Радуан Constellation Records. "Qalaq" в момета е и "Албум на седмицата" на дигиталния музикален канал "Пънк Джаз" на страницата на Радио Бинар (всеки ден до 15 май в 0.00, 12.00 и 18.00).

Джесика Мос, която в момента е на съвместно европейско турне с Jerusalem In My Heart, e цигуларка и композиторка също от Монреал. Освен със соловата си работа в областта на пост-класическия електроакустичен "минимализъм и максимализъм" е позната и като ключов член на Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra и Black Ox Orkestar, който опит обяснява интересните и понякога неочаквани преплитания на пост-рок, клезмер, ембиънт, неокласика и балкански и арабски мелодични линии и в соловото й творчество. Гостува на множество артисти и от ъндърграунда, но и на далеч по-общопознати съвременни класици като Arcade Fire. Най-новият й албум (с програмата от който пътува и на това турне) "Phosphenes" излезе в края на миналата година също за Constellation Records на Радуан.

автор: Максим Мокдад

Вечерта на 29 май ще бъде открита в 20.00 часа от краут-поп дуото OOHS! (Максим Мокдад и Маргарит Алексиев, познат повече като Margg Names), една от наистина оригиналните съвременни български групи в каталога на "Амек", участвала и в знакови концерти на "Аларма" през годините - заедно с чилийците Follakzoid и с Moonwalks от Детройт, както и на специалната българска секция в серията LiveEurope в Младежкия културен център на Скопие, чийто почетен куратор е също "Аларма".

Трима души от публиката ще си тръгнат със специални награди – двойни покани за следващите три концерта на "Аларма Пънк Джаз": на Soccer96 на 1 юни (съвместно с платформата Stretch), на Джеймс Лег на 6 юни и на "музата на режисьора Дейвид Линч" Кристабел на 13 юни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна