Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Велико Търново представят творби на световни художници, посветени на Казанова

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Оригинални рисунки на петима световни художници, посветени на мита за италианския авантюрист Джакомо Казанова, за първи път ще бъдат представени в България. Творбите ще бъдат изложени само във Велико Търново. 

78-е литографии, оценени за милиони долари, и направени с различни техники от Салвадор Дали, Ван Донген, Рокуел Кент, Пол-Емил Бекат и Федерико Фелини, са притежание на семейството на грузинеца Василий Кесаури: 

„Всички тези произведения са свързани с Казанова, с мита за Казанова. Всички автори са работили по тази тема“. 

Концепцията на изложбата „Казанова – мит в огледалото на визуалното изкуство“ е любовта, която излиза от границата на моралните норми, а митът за италианския любовник Джакомо Казанова живее собствен живот през годините, поясни заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев: 

„Идеята на изложбата е да покаже различни погледи на художници от различни периоди на 20-и век, които виждат този мит по различен начин, пречупват го през своята призма“.

Творбите на петимата световни автори, посветени на Казанова, за първи път се представят в България, а единственият град, където те може да бъдат разгледани в идните три месеца, е Велико Търново, в галерията „Борис Денев“. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна