Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеи и галерии в цялата страна се включват в инициативата "Европейска нощ на музеите"

| обновено на 14.05.22 в 13:05
Артефакти от изложбата "Доспехите на тракийските воини", НАИМ
Снимка: БГНЕС

Повече от 45 музеи и галерии в цялата страна се включват днес в инициативата "Европейска нощ на музеите". Публиката ще може да разгледа с вход свободен изложби, ателиета, прожекции и многобройни артистични прояви. Организатор е Френският институт у нас в партньорство с Министерството на културата и Столичната община.

По повод инициативата Френския институт ще представи документалния филм "Една нощ в Лувъра: Леонардо да Винчи", заснет през нощта, когато залите на музея са празни. Прожекцията ще от 19:00 тази вечер в зала "Славейков" на Френския институт.

По време на "Нощта на музеите" желаещите ще могат да се запознаят с Micro-folie - френски дигитален музей, който в момента е инсталиран в една от залите на Музея на София, а поводът е председателството на Франция на Съвета на Европейския съюз.

Лятно кино, добавена реалност и концерт ще има в "Нощта на музеите" в Националния военноисторически музей.

Чрез специално приложение посетителите  ще видят как картини оживяват и ще видят как биха изглеждали с противогаз или каска от Първата световна война.

За доброто настроение ще се погрижи представителният духов оркестър на Националната гвардейска част.

В лятното кино под открито небе ще бъде прожектиран игралният филм "Врагове" по сценарий и режисура на Светослав Овчаров.

Регионалният исторически музей В Пазарджик ще покаже Равногорското съкровище в "Нощта на музеите" - така за поредна година регионалният исторически музей в Пазарджик ще се включи в международния културен форум "Европейска нощ на музеите".

Освен постоянните експозиции, посетителите ще могат да видят изложбата от Велико Търново "Епохата на Фердинанд",  както и изложбата "Батак 1876-та, Хроника на една безсмъртна пролет".

Само за "Европейската нощ" на ще бъде експонирано тракийското съкровището на Равногор.  То се състои от 9 части - сребърни апликации с позлата за конска амуниция.

Любопитното е, че съкровището е открито случайно, през 1986 година, когато при разораването на картофена нива местни хора се натъкнали на тракийска  гробница. Според специалистите откритите апликации датират от II-I век преди Христа. 

Музеят ще приема посетители от 18:00 до 24:00 часа, като входът е безплатен. 

Илюстративна снимка/БГНЕС

Една от сабите на Христо Ботев ще бъде изложена днес в  Регионалния исторически музей в Хасково. Посетителите му ще могат да разгледат и изложба от 17 пана, посветена на живота и делото на поета-революционер.

Изложбата е предоставена от Национален музей "Христо Ботев" в Калофер, а сабята - от Регионалния исторически музей - Враца.

Временната експозиция, посветена на Христо Ботев, е подредена по повод 18 май - Международният ден на музеите.

Тя ще бъде открита тази вечер в 18:30 часа, като с нея музеят в Хасково ще се включи в "Европейската нощ на музеите".

Музика, танци, занимателни игри и огнено представление включва програмата на "Европейската нощ на музеите" в Ямбол. От 17:00 до 23:00 часа експозициите в регионалния исторически музей, етнографският комплекс и Безистена могат да бъдат  разгледани безплатно.

"Безистенът – място за срещи" е мотото, под което ще премине програмата в Културно-информационния център, като целта е да се покаже неговата многофункционалност, подчерта Елена Куманова:

"Експозиционните зали на Безистена, които са разположени на три нива - Минало, Настояще и Бъдеще, като посетителите, които обичат предизвикателствата, ще имат възможност да се включат и в занимателна игра, наречена "Откриватели на Арт и Факти". В помощ на откривателите ще бъдат младите екскурзоводи от гимназията по туризъм "Алеко Константинов".

Огненият спектакъл "Пробуждане" на "Жар театър" ще започне малко след 22:00 часа.

Към градските развлечения в миналото е насочена програмата в Етнографски комплекс "Каргон". Там посетителите ще имат възможност да се потопят в атмосферата на мелодиите от началото на ХХ век и да си припомнят вкуса на сладките изкушения.

Ретро атмосферата ще бъде допълнена с пъстрите образи от улиците на стария Ямбол в спектакъла на Театрална група "Палечко" с ръководител Атанас Жеков.

Музеят на народните художествени занаяти в Троян  се включва в  инициативата „Нощ  в музея“ с демонстрации и изложби, които  посетителите ще могат да видят за времето от 15:00 до 22:00 часа.

Посетителите на музея ще видят демонстрация на грънчарско колело на открито под чардака на конака и рисуване на керамични чинии.

От 17:00 часа, ще бъде открита изложбата "Съхранихме и предаваме на бъдещето. Дарители и дарения". Тя представя движими културни ценности от фондовете на музея. Сред най-ценните образци са крондир с пластична украса, гаваз за ракия, медник, свързан с историята на 34-ти пехотен Троянски полк.

В изложбата са представени даренията на майсторите Николай Йовков, Веселин Стоянов, Ценка Николова, Мариана Личева, Неда Личева, Яна Данчева, Веска Колева, както и на художниците Енчо Ганковски, Милко Тодоров, Владимир Киров, Елга Дренска и др.

Място е отделено на по-големите дарителски жестове на Христо Йовчевски, д-р Виолета Койновска, Милко Мичев, братята Борис и Димитър Маринови, Елисавета Марковска, семейство Русеви. 

В галерия „Серякова къща”, която е част от музея на занаятите, в 18.30 ч. ще бъде открита фотографската  изложба "Магическата светлина". 

В Музея на занаятите от 20:00 часа любителят на приключения Павлин Стойнов ще разкаже „Споделено пътуване по гръцкото море и музеи”. След това ще бъде представена обновената платформа „Добавена реалност”.

Тя съществува в Музея на занаятите от 2013 г. и включва видеоматериали, които са запечатали технологичните процеси на създаване на отделни занаятчийски предмети. Чрез тях се дообогатява представата на музейната публика за процеса на производство на всеки предмет.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна