Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Плевен се очаква инвестиция от голяма автомобилна компания и 700 нови работни места

Бизнес форум "Иновации и перспективи в Плевен"

| обновено на 14.05.22 в 17:33
Даниел Лорер
Снимка: БГНЕС

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер откри днес бизнес форума "Иновации и перспективи в Плевен", където пред местния бизнес се представят мерките за насърчаване на иновациите и инвестициите, както и финансовите инструменти в подкрепа на предприемачеството и частната инициатива.

Във форума участват представители на ръководствата на Фонда на фондовете, на Българската агенция за инвестиции и Главната дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност, " както и на местните власти.

В Плевен се очаква инвестиция от голяма автомобилна компания, която ще разкрие около 700 нови работни места, съобщи по време на форума министър Даниел Лорер:

"Тази година имаме вече близо половин милиард, заделени за малкия и среден бизнес у нас. Специално за Плевен искаме да разкажем за проявения инвеститорски интерес от голяма автомобилна (или аутомотив) компания, която ще открие поне 700 места, което е чудесна новина. Все още не можем да споделим конкретното име, но то ще стане ясно в близките седмици".

Чрез записване на разговори и тропане по масата няма да се постигне съгласие между правителството и протестиращите превозвачи и други бизнеси, смята Даниел Лорер.

В управляващата коалиция все още няма окончателно споразумение по пакета от мерки за подпомагане заради инфлацията. Снощната среща на експерти от коалицията завърши без конкретни решения, но участници в нея дадоха да се разбере, че държавата ще окаже финансова подкрепа както на най-уязвимите хора, така и на бизнеса.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер изрази надежда, че пакетът от мерки за над 2 милиарда лева ще бъде уточнен окончателно през следващата седмица:

"Надяваме се в рамките на една седмица да го обявим вече конкретно какви ще бъдат тези 2 милиарда лева, които ще бъдат отделени отново за помощ и на граждани, и на икономиката - там ще има подпомагане и на компании, и най-слабите слоеве от населението. Така че, наистина работим денонощно за българската икономика и граждани", коментира Лорер. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна