Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корабът "Искър" ще помага за осигуряване на условия за нормално корабоплаване по р. Дунав

| обновено на 14.05.22 в 15:16
Снимка: Ася Пенчева, БНР

Нов маневрен кораб, построен с финансовата подкрепа на Европейския съюз, бе официално пуснат на вода днес в Русе. Той влиза в състава на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав"(ИАППД) и ще участва в дейностите по драгиране на водния път.

Маневреният кораб, който днес получи името "Искър", е доставен в рамките на проект за модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав, финансиран по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура".

Плавателният съд е построен в корабостроителницата в Гюргево и влиза в състав заедно с понтон, шалан и драга, с които ИАППД ще може да изпълнява самостоятелно корекциите на речното дъно в критичните участъци на Дунав.

Повече за машината обясни кап. Павлин Цонев, директор на АППД - Русе.

„Този тласкач ще маневрира драгата, ще маневрира шалана и понтона. Освен това той е особено направен – самата надстройка е изнесена, за да може цялата дължина на палубата да се използва за монтиране на тръбите. Ние имаме 100 тръби, които са дълги 12 метра, тези тръби ще бъдат свързани с дълбачката и тя, както драгира, ще си изхвърля материала през тръбите на брега“.

Общата сума за новото оборудване е 20 632 000 лева, като 17 милиона от тях са от Европейския фонд за регионално развитие.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени