Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След двугодишно прекъсване първият круизен кораб пристигна в Ларнака

Снимка: Туристически борд на Ларнака

След двугодишно прекъсване заради коронавируса първият круизен кораб пристигна в кипърския град Ларнака. Правителството на средиземноморската страна подготвя стимули за развитието на круизния туризъм като възможност за разширяване на туристическата си индустрия.

Ларнака посрещна близо 1000 туристи от Израел, след като на пристанището ѝ акостира първият след пандемията круизен лайнер, с който бе открит новият туристически сезон.

До ноември са планирани общо 15 плавания на кораба до Ларнака с около 20 000 пътници, съобщиха от местния туристически борд.

Постигнато е споразумение за пристигането на 24 круизни кораба до края на годината, а целта е догодина те да достигнат 50, заявиха от частния консорциум, който пое управлението на пристанището от 1 април.

Основните маршрути са от Израел, Египет и Ливан.

Ларнака е второто по големина пристанище на Кипър. Круизите ще дадат икономически дъх на града и възможност той да увеличи приходите си от туризъм.

Правителството подготвя конкретни планове и стимули за привличане на повече круизни кораби в Кипър и развитие на круизния туризъм, каза транспортният министър Янис Карусос.

С увеличаването на круизите и старта на фериботната връзка между Кипър и Гърция през юни се очаква островът и Източното Средиземноморие да разширят потенциала си на ваканционна дестинация.


Снимки: Туристически борд на Ларнака

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна