Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Божилов: Човечеството и неговото космическо бъдеще

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Космосът е неизчерпаем източник на знания за света около нас и за създаване на бъдещи науки.

България е страна, която има своите предишни успехи в космическите науки и сега продължава да работи по космически изследвания, разказа доц. д-р Владимир Божилов – астрофизик, преподавател в катедра "Астрономия" на Физическия факултет към Софийския университет “Свети Климент Охридски “ в "Нашият ден“.

Космическото бъдеще на човечеството

"Пътешествие към изучаване на други светове, други планети. Надявам се там, заедно с помощта на биолози, физици, заедно да открием какъв е съставът на атмосферата на тези далечни планети. Дали там някъде може да има вода, която тече на повърхността. Въобще има ли как ние, като човечество от земята, да надмогнем границите на космическото пространство и да стигнем до друг свят, който могъл да ни предложи условия за оцеляване. Нашето бъдеще, като човечество, включва и изучаване на космическите изследвания“, посочва доц. д-р Владимир Божилов.

Астрофизикът коментира, че за първи път от повече от 30 години България ключово подобрява своята научна инфраструктура в областта на астрономията. По националната пътна карта, подкрепена от МОН, има нови телескопи за всички институции, които правят професионално наука – Институтът по астрономия, Националната обсерватория в Рожен, катедра "Астрономия“ на СУ "Св. Климент Охридски“ и Шуменският университет.

Любителите на астрономията на 19 май от 19:30 ч. могат да се присъединят към Кръжока по астрономия, за да чуят лекцията на гл. ас. д-р Орлин Станчев от катедра Астрономия. Той ще разкаже за машинното обучение и приложението му в астрономията в зала А207 на Физическия факултет на СУ.

Целия разговор с доц. д-р Владимир Божилов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени