Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Панайотова: Цените са сравнително стабилни, но с посока нагоре

Снимка: БГНЕС

По какъв начин се отразява настоящата ситуация на несигурност и как това влияе на борсовите цени? Какви са очакванията за световната селскостопанска реколта през тази година и как това ще се отрази на основните борсови цени?

Темите коментира в "Нашият ден" Таня Панайотова от Софийската стокова борса.

"След известен период на преобладаващ спад цените се бяха по успокоили през изминалия месец. В началото на месец май забелязваме една тенденция към повишение. Отвъд Океана специалистите и наблюдателите на пазара, както и министерство на земеделието на САЩ твърдят, че се очакват доста по-ниски добиви на мека и твърда пшеница, така и царевица. За съжаление "сушата стресира реколтата", така че цените ще отиват на горе. Тази седмица цената на пшеницата се повиши с 42 долара“, споделя Таня Панайотова.

Основният фактор, който бута цените нагоре и предизвиква по-сериозна активност, е войната в Украйна. 

"И Русия, и Украйна са световни производители на зърно и износители. Тяхната реколта обикновено храни много от страните в света, разбираме защо пазарните субекти имат притеснения относно предстоящия сезон. Изключение прави нерафинираното слънчогледовото олио, на борсата в Ротердам, което спадна нови с 80 долара. Рапица и ечемик се търгуват с леко повишени цени, по около 30 долара", допълва борсовият експерт.

Ситуацията в България

На Софийската стокова борса се търси в големи количества зърно, хлебна и фуражна пшеница. Няма промени в цените, те остават сравнително високи за момента, но продавачите засега мълчат. 

Базовите борсови цени на горива са сравнително стабилни, но с посока нагоре, посочват експертите. 

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна