Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Юруков за "Илинден" и новия си филм

Снимка: Till The Final Caprice/ФС

Драматичен театър Ловеч представя за първи път пред софийска публика спектакъла "Илинден" по текстове на Димитър Талев и Пейо Яворов на сцената на театър "София". В главната роля е актьорът Иван Юруков. Наричат го "Канатлъ шейтан" – Хвъркатият дявол. Подписва писмата си с името Ахил. Това е Гоце Делчев – героят на един народ, който дава много жертви, за да извоюва свободата си. Спектакълът проследява неговата история през бурните и жестоки времена, когато Македония все още е под турско робство. Започва подготовката на Илинденско-Преображенското въстание... Символът на борбата за свобода има различни измерения.

"Борбата тук не е само с оръжие. Стремежът е да намериш символ в собствения си живот да се самоусъвършенстваш, за да бъдеш полезен на другите. Такъв е образът на Гоце Делчев. Той иска да направи това и да слезе при хората" – заяви Иван Юруков.

"Спектакълът стъпва върху първия биографичен материал за живота на Гоце Делчев, написан от Пейо Яворов година след като революционерът е застрелян при освободителните борби за Македония в село Баница. Самият Яворов е близък съратник и съмишленик на Гоце Делчев и много му се възхищава. Този документален пласт сложи основата и гръбнака на спектакъла, за да можем да въплътим тази колосална историческа фигура на нашата обща българо-македонска история", разказва директорът на Драматичен театър Ловеч и режисьор на представлението Биляна Петрова.


Иван Юруков за първи път си отправя предизвикателство да бъде режисьор и сценарист с проекта си "Последния каприз", който стартира през 2016 година. А в края на този месец предстои премиерата му. Историята разглежда взаимоотношенията между Марти и Пепи – деца с голямо въображение, откриват револвер и започват разследване за откриване на неговия притежател. Техният учител води отделно проучване за самотен гениален цигулар, който мистериозно умира, след като изсвирва "24 каприза". Кой натиска спусъка? Духът на Паганини оживява на най-неочаквани места, споделя Юруков:

"Сценарият разглежда историята на съвременния творец, в един свят, в който се инспирира насилие и агресия. Като противопоставяне се явява изкуството със своята красота. Съпоставянето на инструментите цигулка и револвер е много силно – инструмент за самоусъвършенстване и инструмента за надмощие. Пътят на твореца е много сложен. Един цигулар става такъв, защото започва от детството да работи с инструмента си. И по- късно в зряла възраст си задава въпроса – дали неговото произведение е толкова виртуозно, за да оправдае тази жертва от детството. Това е дебютен филм не само за мен, но и за Галина Борисова – оператор, и Светлин Русев, който изпълнява "24-тия каприз", за Стоян Младенов, който е цигуларят, Пепи и Мартин, двете момчета, които са от селото, в което снимахме.

Гала премиерата на филма е на 26 май, а филмът ще бъде в кината в цялата страна от 27 май.

Повече чуйте в звуковия файл в разговора с актьора Иван Юруков в "Артефир".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна