Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниил Хармс, истории и фантасмагории

Снимка: Pixabay

"За първи път прочетох Даниил Хармс през 90-те години и бях буквално втрещен. Изключителен талант. Има място в световната литература като един от предтечите на големи творци като Самюел Бекет и Йожен Йонеско. За жалост си отива на 37 години и няма време да разгърне своя талант. Надявам се един ден той да намери своя изследовател. За мен е майстор на черния хумор. Изключителен ексцентрик. Много забавен човек".

Това сподели в предаването "12+3" Любен Козарев от издателство "Изток - Запад" за новото издание на "Истории и фантасмагории", където място са намерили и нови творби на автора.

Даниил Хармс е майстор на черния хумор и нонсенса. Интересува се от магия и окултизъм, но и от класическа музика, рисуване и наука. Абсурдист, сюрреалист, ексцентрик и мистификатор, влюбчивият, деликатен и забавен Хармс е изключително популярен сред тогавашната литературна бохемска сцена, но за да се изхранва, от 1928 г. нататък пише произведения за деца, които публикува благодарение на Корней Чуковски и Самуил Маршак. Детските му творби са издадени в 11 книжки.

"Хармс" е най-популярният от многото псевдоними на Даниил Ювачов, роден в Петербург през 1905 г. Писателят има около 30 псевдонима, много от които стават имена на герои в негови произведения. Нетрадиционен, авангарден белетрист и поет, Даниил Хармс е модернист по отношение на езика и попрището на литератора, има философски интереси, а в своите произведения, пълни с фантасмагории и парадоксални обрати, експериментира с текстовете и се занимава с хаоса на живота от необичайна гледна точка. Творбите на Хармс не са с поставени в граници сюжети, които да се възприемат като окончателни. Те са написани така, че с фантазията и въображението си читателят да доизмисля историите, след като ги е прочел.

Интервюто с Любен Козарев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени