Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести на студенти, затворени заради Covid в Пекинския университет

Учебното заведение се е опитало да наложи още ограничения, включително забрана на доставките на храна

Пекин продължава масовите Covid тестове, на снимката: Служител в защитен костюм прави снимка на личната карта на жена и тестване, Пекин, Китай, 16 май 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици студенти в Пекинския университет, които са затворени в една част от района на висшето училище, тествани са за Covid-19 ежедневно и нямат право да се срещат с посетители, са протестирали след като учебното заведение се е опитало да наложи още ограничения, включително забрана на доставките на храна, съобщава АФП.

Недоволството на студентите е било цензурирано в Weibo - една от най-големите социални мрежи в Китай, след появата на коментари, припомнящи че в университета в Пекин са се зародили протестите на площад Тянанмън през 1989 г.

В Северна Корея, която миналата седмица обяви за първи път случай на Covid-19, лидерът Ким Чен-ун е наредил да бъде използвана армията за стабилизиране на доставките на лекарства срещу инфекцията. Общо до вчера смъртните случаи са 50, а със симптоми на болестта са 1,2 милиона души.

От днес в Европа отпада задължителното носене на маски в самолетите и на летищата. Въпреки това обаче всяка авиокомпания има право самостоятелно да изисква поставянето на маска. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна