Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картини разказват историите на #ЖенитеSurvivors

Снимка: fb/Национална галерия

Фондация “Emprove” открива третата, кулминационна точка от поредицата арт събития  “Пробуждане между редовете” в галерия “Квадрат 500”, като експозицията събира в една кауза 23-ма български артисти, обединени в творческата мисия да разгърнат своя визуален  прочит на истории, написани от #ЖенитеSurvivors. В нея се разказва за жени преживели трудни периоди с домашно насилие, но намерили пътя, разказали своите истории и обрисувани от известни български художници. Изложбата се случва с подкрепата на Български Фонд за жените и Столична Община, а неин куратор е Сиана Минева.

Повече за арт проекта пред Радио София говориха Олга Минева и Сара Алсбей. Олга Минева, която е основател на фондацията и координатор на проекта каза, че Фондация “Emprove”осъществява ранна превенция за да си отворим очите за това какво е насилие, какво е токсичност, къде са нашите граници, които не искаме някой да прекрачва, а освен превенцията са инициирали общността на жените #ЖенитеSurvivors.

“Това са жени, които са се преборили с насилието, продължили са по-силни от всякога напред и сега влизат в нашите дейности в ролите си на автори, на лектори, на ментори. Те подкрепят, както работодатели за това, как на работното място тази тема да се въведе и да подкрепят служителите си”, сподели Минева. Относно това, че жените са станали и писателки, тя каза:

“Тяхното създаване беше част от програмата, през която преминават всички сървайвърки, когато станат част от нашата фондация. Преди да влязат в ролята на ментори и лектори самите те минават през групова арт-терапия, през индивидуална терапия и през различни курсове за тях самите, за личните им умения, за тяхната увереност. И съответно единият такъв курс беше курс по творческо писане”.

По думите й, целта на курса е била жените да се научат да разказват своите истории максимално терапевтично и здравословно и за тях самите, и за получателя на тази история.

“И най-голямото предизвикателство беше, че те се научиха да пишат във формата наречен “flash fiction”. Това са мини истории, мини бомби ги наричаха авторите, от 100 думи максимум, които просто преживяваш и не можеш да забравиш. Идеята на този формат е да можеш и да го преразказваш, тоест, наистина тази промяна да се случва както едно време с притчите”, каза Минева.

Тя сподели, че тази кауза се подкрепя и от мъже а посланията са за борбата с токсичността в обществото и, че всеки заслужава да води живот без насилие. Освен това каза, че не е било трудно да се привлекат художниците. По думите на Сара Алсбей, писането е един от най-терапевтичните лечебни начини за освобождаване от задържани емоции и травми.  

Художниците Венцислав Йосифов и Юлиян Табаков също се включиха по темата, като общото между двамата в тази изложба е, че са рисували по истории на Сара Алсбей. По думите на Табаков, всеки от нас малко или много е имал досег с домашното насилие.

“Точно това нещо, в което се вижда, че злото и доброто са абсолютно равностойни и всъщност си достигнал до някакво ниво, в което може да ги видиш, че са едно до друго. Че са в прегръдка.”, каза той. Йосифов сподели, че историята, която разказва една творба винаги е била важна, темата, по която е трябвало да работи е трудна и отговорна.

“Трябваше доста да го помисля така, че нещата да се отразят по адекватен начин, тъй като е по историята на конкретен човек и той бива и зрител на тази творба, и също е важно как ще я разбере тя”, допълни той.

Вернисажът на изложбата е на 17 май 2022 г. от 18:00ч. в галерия “Квадрат 500”, като входът е свободен.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна