Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н.Пр. посланик Санджай Рана: Посещението в Индия е преживяване, което променя хората

Н.Пр. посланик Санджай Рана
Снимка: личен архив

Н.Пр. посланик Санджай Рана: Много благодаря на "Покана за пътуване" за възможността за този разговор, защото връзките между България и Индия се развиват много бързо. Ние имаме различни и отдавнашни контакти и е хубаво да говорим за тях, за да могат повече хора и от двете страни да са информирани.

Да ви се представя. Казвам се Санджай Рана и съм дипломат от кариерата в последните 26 години. Работил съм за индийското външно министерство в различни части на света. Започнах кариерата си от Сирия, после бях в Саудитска Арабия, в Дания, последните четири години бях посланик в Азербайджан. Пристигнах в София преди години в разгара на Covid пандемията. Много съм щастлив, че съм в България, защото древните цивилизации на нашите държави имат вековни духовни връзки, имаме отдавнашни политически контакти и добри чувства между двата народа. Моята работа е улеснена от всичко това.


Господин посланик, след паузата, наложена от пандемията, индийското посолство предвижда наситен календар от събития. Бихте ли споделили малко подробности.

Ковидът беше труден период за всички нас. 2022 година е специална за Индия, защото държавата празнува 75 години от независимостта си – години на развитие и прогрес, през които държавата извоюва собствено значимо място на международната сцена. Ние ще отбележим годишнината с поредица от събития. Практически тържествата започнаха през август миналата година и ние планираме да те да продължат до средата на следващата година. Ние предвиждаме инициативи, които още повече да свързват хората от Индия и България. Например, предвиждаме занимания по два различни вида класически индийски танци в Националното училище за танцово изкуство и в Нов български университет. Също така със студенти по Индология от Софийския университет. Всички те – учители и ученици ще участват в различни представяния и представления пред публика в София и други градове. Ще отбележим и Световния ден на йогата. Тя е много популярна в България – почти във всеки град има йога школа или студио. Така че ще организираме събития из цялата страна. Календарът ни от културни, търговски и политически инициативи е много богат за цялата година. Планираме също така междудържавни визити.

Неотдавна Садхгуру, йога, визионер и мистик бе в България. Каква беше причината за посещението му?
Садхгуру е йога мастер, но също така той е активист за опазване на околната среда и природните ресурси. Той е на световна обиколка с посланието да се запази почвата. През последните десетилетия органичното съдържание на почвата се променя и плодородието се изчерпва от използването на изкуствени торове. Независимо от плодородието на почвата на някои места, Индия е голяма страна и ако няма добра земя, няма да успее да изхрани населението си. Това важи за всички части на света. И това е посланието на Садхгуру – да съхраним органичното съдържание на почвата. Той пътува по света с мотоциклета си и дойде в София от Лондон. Като самотен ездач ще се върне обратно в Индия, изминавайки 30 хиляди километра, посещавайки повече от 25 държави. България беше част от това пътуване и както навсякъде той разговаря с хората как да се промени политиката, та да се запази здравето на почвата, да се съхранят качествата ѝ от там и да се подобри храната на хората. Неговото послание бе прието добре от премиера и министъра на околната среда, както и от българите присъствали на събитието с него. България има водещи позиции в опазването на националните природни източници както и позитивна политика за климатичните промени. И затова посланието на Садхгуру достигна до сърцата на много хора във вашата страна.


Предвиждате да издадете книги с туристическа информация за няколко индийски щата, бихте ли ни казали малко повече за тази идея.

Идеята е да дадем повече информация за различни части от Индия на хората от България. Всяка част от Индия има собствени характеристики. Например, Керала е много чиста, с невероятна природа, пълноводни реки и езера,красиви лагуни, плажове по крайбрежието на Арабско море… Нейна противоположност е Раджастан, който е пустинен щат с преобладаващо жълти цветове. И тези две места привличат туристи от целия свят с различната си красота. По същия начин западното крайбрежие на Индия и щатът Гуджарат или най-малкият индийски щат Гоа са съвсем различни, но по еднакъв начин привличат туристите. Искам да дам полезна туристическа информация на българите, защото те обичат да пътуват. Идеята ми е да им я дам на български език, затова планираме да публикуваме книги за всеки от изброените щати. Първата ще бъде за Гуджарат, Махаращра и Гоа. Следващата ще бъде за Керала. Предвиждаме и още една – за Златния триъгълник, както и за нови места в Утар Прадеш. Както и за Раджастан. Индия е безкрайно голяма и разнообразна. Североизточната й част е тотално различна по цветове, кухня и традиции и също има страхотни места за посещение. Кухнята е важна част от индийската култура, затова планираме да има малка част с рецепти на традиционни гозби. Една от книгите ще е за Гуджарат, Гоа и Махаращра. Другата – за Керала. Това е невероятно място с много широки възможности за посетителите – прекрасни плажове, но там е и люлката на аюрведата и има изобилие от аюрведични курорти, клиники, терапии… Една от местните атракции са и плаващите къщи. Те са характерни за реките, езерата и лиманите. Там гостът може да отседне за дни и плавайки да посети различни места, да спира, където му е интересно, да поръча на личния готвач какво да му сготви с пресни продукти, купени от някое селце. И изобщо да си почине, докато плаващата къща се носи бавно покрай невероятно красиви гледки. Това е един от индийските щати, които непременно трябва да бъдат посетени.

Кое е най-доброто време да направим това?
Керала може да се посети по всяко време на годината освен по време на мусоните, когато е дъждовно. Но аз съм бил там по време на мусоните и пак ми хареса много. Но от туристическа гледна точка – от началото на годината до април-май, както и всички зимни месеци. Там има много фестивали. Особено колоритни са състезания с т.нар. змийски лодки. Наричат се така, заради издължената си и тънка форма. В тях има не само по 50 гребци, ами и певци, които подкрепят ритъма. Повярвайте, гледката е незабравима! Зрелищни са и храмовите празници с процесии от тържествено декорирани слонове.

А какво ще ни кажете за Гоа?
За чуждестранните туристи Гоа е едно от най-популярните места в Индия. Индийците също обичат да ходят там, защото Северната част от щата разполага с невероятно красиви и различни по вид плажове. Всеки от тях е специален. Има пясъчни ивици от световна класа, но не само в Гоа, а също така в Керала, Карнака, Махаращра. Гоа също така има много различна и специфична кухня. Всичко там е невероятна смесица от индийско и португалско влияние. Щатът е значима част от индийската древна цивилизация. Древни храмове на различни религии мирно съжителства с католически църкви. И това особено привлича туристите. Както и един от най-големите водопади в Индия. Плантациите за подправки, красивите курорти.


А какво ще кажете за Гуджарат. Помня, че когато сегашният министър председател на Индия Шри Нарендра Моди беше премиер на Гуджарат се опитваше да популяризира максимално щата като туристическо място. Защото там има стотици километри недокоснати плажове.

Да, права сте. В Гуджарат наистина плажовете са безкрайни. Но той също така е център на поклонническия туризъм. Като дете аз съм го посещавал с моите близки. Интересен там е древният храм в Сомнат както и този в Дварка. Те и двата са в близост до прекрасни плажове. Но Гуджарат е и люлка на Храпската цивилизация, която е по-древна от тази на Шумер и Египет. И непременно трябва да се видят разкопките на градовете ѝ, които разполагат с първата в света канализационна система. Много красиво място в Гуджарат е Сън темпъл в Модера. Древният резервоар Рани Ки Вав с изящни каменни релефи.

Успяхте ли да посетите някои места от България през годината, в която сте посланик у нас?
Една година определено не е достатъчна, но – да. Вашата страна също е много богата на културни и архитектурни паметници и природни забележителности, които са много привлекателни за туристите. Тъкмо започвам да я откривам и опознавам. Много съм щастлив, че през изминалата година успях да изкача връх Мусала, да посетя Рилските езера със семейството си. Наслаждавам се да пътувам из България. Бил съм на Рилския манастир и съм омаян от духовността на това място. Пътувал съм и из централната част на страната. Бях в Търново, старата столица, на международно туристическо изложение. Пловдив също е невероятен град, пълен с места, които непременно трябва да се видят. Пътувал съм също така и на юг в Сандански и Мелник, където виното е наистина специално. Всяка част от България притежава по нещо специфично, което да предложи на гостите. Не само природни красоти, ами и културно наследство. Не мога да пропусна и българското гостоприемство. Хората с отрити сърца посрещат гостите, отварят домовете си за тях. Да, една година не е достатъчна, но е добро начало да опозная вашата родина.

Имате възможност чрез БНР да поканите българите да посетят Индия. Как ще го направите с няколко думи
Ако искате през живота си да видите и преживеете невероятни неща, не пропускайте да посетите Индия. На приятелите си и хората, които срещам, казвам: Индия е единствена по рода си в света. Страна толкова различна, пълна с цветове и аромати, пълна с усещания и гледки. Пълна с живот! Посещението в Индия е преживяване, което променя хората. Независимо дали човек се е влюбил в нея или я е намразил, Индия винаги създава силни усещания и незабравими впечатления. И тя остава в съзнанието ви завинаги!


Снимки: Н.Пр. Санджай Рана, Магдалена Гигова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна