Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианската Eni открива сметки в "Газпромбанк" и заяви, че ще продължи да плаща за руския газ в евро

Централата на Eni в Рим, Италия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският енергиен гигант ENI SpA съобщи във вторник, че временно открива две сметки, една в евро и една в рубли, в "Газпромбанк", но добави, че прави това превантивно, предаде "Уолстрийт джърнъл".

Италианската енергийна компания заяви, че е направила това като предпазна мярка, като се има предвид, че плащанията на руския газ ще бъдат дължими през следващите няколко дни.

Eni е изправена пред краен срок да плати на руския държавен "Газпром" около 20 май, след като Москва в края на март поиска чуждестранните купувачи да започнат да плащат за газ в рубли или рискуват да загубят доставките, посочва Ройтерс.

Италианската енергийна група, която е една най-големите вносителки на руски газ в Европа, заяви, че този ход е последвал едностранното искане на "Газпром" за изменение на съществуващите договори съгласно нова схема за плащане на синьото гориво.
"Компанията ще отвори временно двете сметки, без да се засягат договорните й права, които все още предвиждат плащане в евро“, се казва в изявление на Eni. Контролираната от държавата Eni заяви, че решението й е взето съгласувано с италианското правителство и в съответствие с рамката на санкции спрямо Русия.

Към вторник "Газпром експорт" и руските власти потвърдиха, че фактурирането и плащането все още ще се извършват в евро, посочи Eni. След това клирингова къща в Москва ще конвертира сумата в рубли в рамките на 48 часа, се казва още в изявлението на италианската компания.

"Извършването на плащания по този начин в момента не би се сблъсквало с нито един европейски регламент, насочен към предотвратяване на прилагането на процеса, описан по-горе", каза Eni.

Компанията също така посочи, че ще счита задълженията си за плащане за изпълнени при превеждане на сумата в евро.

Eni заяви, че според искането на Европейската комисия, е уточнила с "Газпром" от самото начало, че счита задълженията си за изпълнени при трансфериране на сумата в евро.

Eni посочи, че е в преговори с "Газпром", за да гарантира, че всеки валутен риск, произтичащ от сделката, ще падне върху "Газпром", което Европейската комисия посочи като ключов въпрос при определянето дали плащанията на европейски газ към руският енергиен гигант ще нарушат финансовите санкции.

В актуализирани насоки Европейската комисия потвърди предишния си съвет, че компаниите все още могат да плащат за руски газ, стига да го правят във валутата, договорена в съществуващите им договори, и да обявят трансакцията за завършена, когато тази валута бъде платена.

Санкциите на ЕС не възпрепятстват компаниите да откриват сметка в определена банка, добави ЕК.

Говорител на Европейската комисия обаче каза във вторник, че откриването на сметка в рубли в "Газпромбанк" ще наруши режима на санкциите на ЕС, съобщава Ройтерс.

Ако не плати, Eni рискува да наруши договора си с "Газпром експорт", както и потенциално прекъсване на доставките, което може да застраши ангажиментите му за продажби към клиентите, каза италианският енергиен гигант, цитиран от "Уолстрийт джърнъл".

По-рано във вторник и френският енергиен гигант Engie обяви, че преговаря с "Газпром" за схемата за плащане на руския газ.

Финландската Gasum пък заяви, че отнася до арбитражен съд спора с "Газпром експорт" за плащанията на руския газ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна