Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата проверява "Български пощи"

| обновено на 18.05.22 в 15:46
Снимка: архив

Софийска градска прокуратура проверява дейността на "Български пощи" ЕАД по сигнал за длъжностни и компютърни престъпления по повод неправомерен достъп до информационната система на дружеството, съобщават от държавното обвинение. 

Изискана е информация от ДАНС, ГДБОП, ГДНП, СДВР дали извършват проверка за хакерската атака на Български пощи.

От "Български пощи" е изискана информация какъв е редът за изплащане на пенсии след настъпилия срив в информационната система.

Преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет в София главният прокурор Иван Гешев допусна по случая да се стигне и до разпит на министри:

"И съм сигурен, че колегите ще извършат в пълнота всичко необходимо, а, ако е необходимо, ще разпитат съответните министри и съответните длъжностни лица от "Българските пощи".

Цитираните имена в сигнала, по който работи прокуратурата, са на Калина Константинова, която отговаря за "Български пощи" и на Николай Събев заради твърденията в публикацията, че той се възползва от проблемите на Пощите чрез частната си фирма.

Ще се проверява както хакерската атака, така и тези твърдения за длъжностни престъпления, допълни Гешев.

По повод анонса, направен от главния прокурор Иван Гешев, че Константинова и Събев могат да бъдат разпитани заради проверка на прокуратурата в "Български пощи", говорителят на правителството Лена Бориславова коментира:

"По отношение на разпита на хора от кабинета, както знаете, това няма да е изключение за българската прокуратура в този мандат на правителството, така че ние отново ще сме готови да съдействаме по всякакъв начин за разкриване на всякакви атаки, проблеми и престъпност".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна