Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Плетеница“, когато фолклорът обединява в каузи

Снимка: facebook/groups

Николай Корчев е ръководител, създател и хореограф на най-големия фолклорен клуб във Велико Търново "Плетеница“. В него участват около 300 самодейци. Преди три години е създадена и група за обработен фолклор към него.

Той е от Долна Оряховица и след обучението си в София се завръща във Велико Търново. Нуждата от общност го подтиква да създаде клуба. Първата година танцуват седем души, които трудно се събират по едно и също време. Той успява обаче да обвърже тези първи посетители на школата с личната си кауза.


“Плетеница“ не е просто една школа, в която хората танцуват, тя е повече от това. Това е общност, която подкрепя различни каузи и се обединява в тях. Занимаваме се с неща като почиствания на местности, засаждане на дървета, събиране на дрехи и играчки. Покрай войната в Украйна танцьори от състава участват активно и в БЧК“, споделя в “Нашият ден“ Николай Корчев и допълва:

“В школата идват хора с различни професии, които имат нужда от различни неща. Имат нужда от общност, от разтоварване. Имат нужда от нови приятелства. Тази година клубът навършва шест години.“

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


Снимки: facebook/groups

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!