Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС отложи дебата за предсрочно прекратяване мандата на Гешев

| обновено на 18.05.22 в 15:32
Снимка: архив

Висшият съдебен съвет отложи дебата по същество по предложенията на бившия правосъден министър Янаки Стоилов и настоящият Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Повод за отлагането е висящо производство Върховния административен съд по жалба на Надежда Йорданова срещу отказа на ВСС да разгледа всички основания за отстраняването на Гешев. Фактът беше известен и в началото на май, когато съдебните кадровици насрочиха за днес дебата по същество.

Оказа се обаче, че трябва да се изчака решението на Върховния съд и всички основания - и на Стоилов, и на Йорданова - да бъдат гледани в едно заседание. Това ще стане веднага след като съдът се произнесе, решиха след едночасов дебат съдебните кадровици.

Самият главен прокурор коментира по-рано през деня, че основанията на Надежда Йорданова са "смешни", "политически мотивирани" и не отчитат реалните проблеми на хората, които виждаме в момента на улицата – протести за цените, за тока и за бензина:

"Най-вероятно представлява, всичко това, политическа поръчка за оказване на въздействие върху прокуратурата за отстраняване главния прокурор и най-вероятно за използването ѝ, потенциално, надявам се да не е така, като бухалка срещу хора, които мислят по различен начин и за постигане на определени политически интереси".

Правосъдният министър Надежда Йорданова видя воля във ВСС да следва законовите процедури:

"До дебат по същество ще се стигне, така че нека да изчакаме и спокойно да преминат всички законни процедури. Вървим напред, бавно, но вървим напред и нека да го приема като позитивен знак", коментира министър Надежда Йорданова по повод отлагането на решението за Иван Гешев.

"Отговорност на Висшия съдебен съвет е да прецени доколко настоящият главен прокурор изпълнява изискванията на Конституцията и, съответно, по какъв начин ВСС счита, че главния прокурор трябва да упражнява правомощията си", отбеляза още Йорданова.

Междувременно стана ясно, че гражданско сдружение БОЕЦ, което периодично се събира пред ВСС с искане за оставката на главния прокурор, е събрало 10 000 подписа на български граждани, които настояват Иван Гешев да си иде.

2 хиляди подписа са събрани по електронен път, уточни Анжела Адамова от сдружението:

"Да входираме тази подписка известна на г-жа Лаура Кьовеши. Очакваме от ВСС да ни даде отговор, тази подписка ще я вземе ли предвид в следващото заседание, което предстои. Ако продължим да събираме подписи, можем за референдум. Знаете, че прагът е 50 хиляди ".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!