Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 19-и път в италианското курортно морско селище Киавари се проведе традиционният панаир на цветята

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За 19-и път в италианското курортно морско селище Киавари, в област Лигурия, се проведе традиционният панаир на цветята.

Още от древността Киавари е бил важно стратегическо селище в рамките на Римската империя и след това на Генуенската република. Оттук е минал Наполеон. Оттук е родът на Джузепе Гарибалди и на големия патриот, журналист и философ Джузепе Мацини.

Градчето, което в момента има 30 000 жители, е много елегантно с вилите си, построени през последните векове в стил либерти. Запазени са и типичните за Лигурия къщи, както и централната търговска част, наречена Каруджо, а под каменните арки е пълно с магазини и заведения, както и двата централни площада към нея – "Мацини“ и "Матеоти“.

Цялото това пространство два дни наред по време на панаира на цветята бе една огромна градина от цветя и растения, съпътствани от продукти, свързани с тях.

Щандът с продукти от българска роза бе на чудесно място, на площад "Матеоти“. В специален материал под надслов "Киавари в цветя е градина за хиляди“ ежедневникът на област Лигурия отделя най-голямо място като интересен експонат на българската маслодайна роза.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Елена Шаханова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени