Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици арестувани за пореден ден на протест в Армения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Армения арестува стотици протестиращи, докато поддръжници на опозицията се опитваха да разгърнат своите едномесечни антиправителствени демонстрации в Ереван. Полицията е задържала 277 привърженици на опозицията, които се опитаха да блокират десетки улици в столицата, предаде АФП. 
Ереван е обхванат от антиправителствени протести от средата на април, като опозиционните партии настояват за оставката на премиера Никол Пашинян заради начина, по който той се справи с териториалния спор с Азербайджан. 

Опозиционните партии не успяха да наберат инерция да свалят Пашинян, докато неговото правителство се бореше да овладее вълната от протести. Протестиращите са парализирали и движението в метрото на Ереван. 

Двете съседни държави водиха две войни - през есента на 2020 г. и през 1990-те - за населен с арменци анклав в Азербайджан. Опозиционните партии обвиниха Пашинян, че планира да отстъпи на Баку части от спорния регион Нагорни Карабах, които остават под арменски контрол след войната през 2020 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!