Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ отпускат допълнително 215 млн. долара за справяне с глобалната продоволствена криза

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на пресконференция по време на официалното му посещение в Кишинев, Молдова, 6 март 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ ще отпуснат допълнително 215 милиона долара за справяне с глобалната продоволствена криза, предизвикана от войната в Украйна. Това обяви американският държавен секретар Антъни Блинкън в ООН.

Той заяви, че очаква в скоро време Конгресът да одобри над 5 милиарда долара за хуманитарна помощ и гарантиране на сигурността на хранителните доставки.

По-рано генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че поддържа "интензивни контакти" с Русия, Украйна, Турция, САЩ и Европейския съюз в усилията да се възстанови износът на зърно от Украйна. Той призова руската страна да не препятства износа на зърното, което се намира в украински пристанища, а също и за достъп на руски хранителни продукти и торове до световните пазари.

Германският външен министър пък отправи обвинение към Русия, че блокира зърно от Украйна и по този начин използва лишенията и глада като оръжие във войната. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна