Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли рискови ситуации при пътувания през летния сезон?

Снимка: pixabay

Все още съществува риск желанието за пътуване да бъде ограничено от появата на нов вариант на Covid-19, ескалация на напрежението в Украйна или рязко повишаване на разходите за живот. Цели държави променят туристическите си потоци. Какво трябва да имате предвид като потребители на туристически услуги през това лято?

В "Нашият ден“ Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" споделя: "Природата на туристическата услуга е такава, доста рискова и много често има разминавания между представите на туриста, картинките в офертата, написаното в договора и реалността“.

В допълнение той посочва, че проблемът е в това как потребителят може да бъде ефективно обезщетен за това, което се случва. Понякога в по-тежки ситуации, както бе с кризата с Covid-19, все още има нерешени случаи с хора, които са си дали парите преди две години и все още не са получили нито екскурзия, нито парите си обратно.

Големият въпрос е  дали се осъществява устойчив контрол от страна на Министерство на туризма за ваучерите. И дали те не са отишли за изплащане на текущи разходи за заплати, ток, телефон, а не за обезщетения на клиентите.
"Ние очаквахме да има хиляди ощетени, предвид ситуацията и туроператорите нямаха средства. Знаете, държавата отвори последователно три схеми за подпомагане и наистина фирмите бяха компенсирани. Много от хората си използваха ваучерите, други успяха да си получат парите обратно, казва Николов.  

Застраховка за отмяна на пътуването не бива да се бърка със застраховката срещу фалит

Тази застраховка не покрива рисковете на туроператорите. Тя покрива рисковете на самия турист. Опасността е, ако туроператори консултират потребителите и им обещават, че тази застраховка ще покрие риска на туроператора, ако той утре отмени пътуването, което няма да бъде вярно.

"Важно да се прави разлика между пакетно пътуване, сключено с конкретен туроператор, и резервации, направени по интернет. В първия случай имаме доста права и законът ни пази, а във втория случай поемаме по-голям риск“, посочва експертът. 

Чуйте повече от звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна