Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Oрганизират първото международно "Балканско студио за литература и превод"

Снимка: Къща за литература и превод

Фондация "Следваща страница" и "Къща за литература и превод" организират първото международно "Балканско студио за литература и превод". То е насочено към литературни преводачи от България и Западните Балкани, които превеждат от български език на езиците на страните от Западните Балкани или обратно – от тези езици на български.

Работилниците за литературен превод, лекции, практически модули, срещи с колеги и дискусии ще се проведат от 15 до 18 септември 2022 г. и от 28 септември до 2 октомври 2022 г. 

Фондация "Следваща страница" и "Къща за литература и превод" от години работят с литературни преводачи, каза в ефира на Радио София Яна Генова, директор на фондацията, организатор на събитието.

"Вярваме, че литературният превод е двустранен процес. Грижата за преводачите от български език не може да бъде отделена от грижата за преводачите на български език. Такива форми на работилници, както на предстоящото "Балканско студио за литература и превод", различното е в това, че ние събираме тези преводачи както българи, така и преводачи работещи от български език и това има особен чар и особена стойност", добави Яна Генова.

По думите й, целта на събитието е да се даде възможност на преводачите да работят с опитни ментори върху литературни текстове, които те превеждат в момента от български език.

"В една полуформална, професионална среда да обсъждат своите професионални проблеми. Това е затворената професионална част от студиото за литературен превод. Има и друга цел и тя е тези хора, които популяризират българска култура в съседните на България страни да се запознаят с новостите в средата, да се срещнат с критици, които следят литературната сцена, понякога да се срещнат и с писателите, които превеждат", каза Яна Генова.

Участниците ще имат и възможността да срещнат с български издатели, които да им предложат нови автори и заглавия.

Крайният срок за заявка за участие е 27 май 2022 г.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна