Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ твърдо подкрепят кандидатурите на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО

Саули Нийнистьо (вляво), Джо Байдън (в средата), Магдалена Андершон (вдясно)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати твърдо подкрепят кандидатурите на Финландия и на Швеция за присъединяване към НАТО, заяви президентът Джо Байдън на съвместна пресконференция в Белия дом с премиерката на Швеция Магдалена Андершон и президента на Финландия Саули Нийнистьо.

Байдън отбеляза, че двете северноевропейски страни са много боеспособни партньори със силни демократични институции и икономики:

"С гордост приветствам и изразявам пълната подкрепа на Съединените щати за заявките на Швеция и Финландия. С избора си те показаха отговорност, която ще е от полза за всички."

Байдън потвърди, че Съединените щати ще направят всичко, за да предотвратят евентуална агресия срещу Финландия и Швеция докато тече процесът по ратификация на присъединяването им от всичките 30 настоящи членки на НАТО.

Само една - Турция - се обяви против. Президентът й Реджеп Ердоган обвинява Стокхолм и Хелзинки, че са убежища на кюрдски терористи и поддръжници на неуспешния опит за преврат в Турция преди 6 години.

Финландският президент Нийнистьо от своя страна заяви по отношение на възраженията на Турция за приемането на Финландия и Швеция в НАТО, че двете страни не подценяват заплахата от тероризма, осъждат го и са готови да се борят срещу всички негови форми.

Нийнистьо и Андершон декларираха готовност за преговори с Анкара.

Според Нийнистьо неговата страна и Швеция "ще се ангажират със сигурността на Турция, точно както Турция ще се ангажира с нашата сигурност", ако двете скандинавски страни се присъединят към НАТО.

"Ние осъждаме тероризма във всичките му форми", подчерта той, добавяйки, че двете страни "активно" се борят с него и че те са "отворени за обсъждане на всички опасения, които Турция може да има" относно членството им в НАТО.

На съвместна пресконференция в Белия дом шведският премиер Магдалена Андерсон отбеляза, че всички членове на НАТО водят диалог, "за да разрешат всякакви налични проблеми" с Турция.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна