Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глушков за казуса с Левски: Решението е съгласно нормативите

Георги Глушков
Снимка: БГНЕС

„Това решение е взето изцяло съгласно нормативните документи, приети от Общото събрание на клубовете в Националната баскетболна лига (НБЛ), коментира президентът на Българската федерация по баскетбол (БФБ) Георги Глушков решението на Лигата за изваждането на Левски от полуфиналната серия в елитното първенство.

"В Раздел ІІІ Документи за картотекиране на състезателите и треньорите, чл. 62, ал. 4, т. 8 се казва, че за картотекиране се изисква: "Разрешение от съответната национална федерация (Letter of Clearance) за състезателите, чиято последна картотека е била в друга държава. Състезателят може да бъде картотекиран, в сроковете по Раздел І на Глава Пета и без да е получено разрешението от националната федерация, но то трябва да пристигне в офисите на НБЛ до 10 дни след картотекирането, като до получаването му състезателят няма право да упражнява състезателните си права", каза Глушков.

"Йордан Минчев е картотекиран в определените срокове, но след 10 дни не получава разрешение от унгарския си клуб. На мачовете, в които е играл обаче, Левски предоставя като документ тази картотека, която е издадена според правилата, но вече не е валидна. Така се стига до този казус. Ние не можем да си затворим очите при установяването на това нарушение, защото то е нарушение на правилника на ФИБА. А ние, като член на Международната федерация, подлежим на много сериозни санкции за такова нещо. Този текст за 10-дневна отсрочка за получаване на Letter of Clearance е приет така от клубовете в НБЛ за улесняване на отборите, които често привличат играчи в последния възможен момент", добави президентът на централата.


По публикацията работи: Антони Йорданов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна