Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Архитектоника" – изложба на Станимир Видев

Архитектониката е термин от архитектурата, който описва съвкупността от техническите средства, необходими за изграждането на дадена литературна творба. Това се постига с обединение съдържание и форма, и взаимовръзка между съставните им части.

По същия начин и художникът Станимир Видев представя любимия си град, с неговата архитектоника, излъчване, тоналност и силуети в изложба, подредена до 15 юни във варненската галерия "Папийон".

"Пейзажите са портрети на Пловдив, те са правени в Пловдив. Според мен няма никакво значение дали са фигури или къщи. Тази къща от плаката е от 1927 година и имам чувството, че съм рисувал баща ми, защото той е жив и е роден през същата година. Вече е на 96 години и винаги, когато минавам покрай нея, гледам я и я сравнявам с баща ми."

От друга страна е добре заглавието на изложбата "Архитектоника" да се приема само като едно заглавие. Което звучи хубаво, макар че вече не се използва, допълва Станимир Видев.

"Това е скелетът на картината. Изграждането му е трудно. Всеки художник подхожда по различен начин. За да стане една картина трябва да съм в състояние, за мога да съзерцавам пространството. Тук аз нямам нищо конкретно нарисувано. Можеш да видиш само различни планове и едно разбито пространство. Или обект, сложен в пространството. Понякога ме води сянката, хвърлената сянка, защото там става нещо интересно. Всъщност така се изгражда картината. Когато дълго време съзерцаваш, гледаш. И някак си тя става сама."

Град и хора, претворени в абстракциите на Станимир Видев.

Повече за изложбата "Архитектоника" чуйте от автора в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна