Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирилицата – в ъгъла за сметка на латинските букви

2
Снимка: БГНЕС
„За мен е дълбоко непонятно как нашествието на латиницата ни оставя съвършено безразлични и как кирилицата започва да губи ден след ден позициите си като българска азбука“. Това казва проф. Огнян Герджиков по повод публикация в столичен всекидневник със заглавие "Празничен „Парад на буквите“ в София на 24 май“. Казва, че около 24 май всяка година "се бием в гърдите", че сме дали кирилицата на 250 млн., души по света.

"С всяка изминала година, ние все повече я слагаме в ъгъла за сметка на латинските букви. Тръгнете по улиците на София, влезте в магазина, ако искате в хотели, в СПА центрове и ще видите изписано на английски, на латиница. Защо? Питам защо? Ние се гордеем с кирилицата, а все по-малко я използваме. Това е нещо, което ме вади от равновесие и все по-разпространено става това безобразие", каза в студиото на Радио София проф. Огнян Герджиков.

Той добави, че в Търговския закон има норма, която гласи, че регистриращите фирма, трябва задължително да го направят на български език, но може и на чужд език.

"Това нещо все повече не се спазва", казва професорът и добавя, че преди няколко години от БСП са имали намерение да внесат законопроект за българския език, но това така и не се е случило. И у нас продължава да няма закон за българския език.

"Имат ли мозъчни клетки, тези хора, които изписват на латиница български думи? Това хем за българите е затруднение, за чужденците – непонятно. Фирма "Златна рибка" изписано на латиница. Тая златна рибка на кого говори на латиница, че е златна?"

Трябва да има стандарти по отношение на говореното и писането на български език, каза проф. Герджиков. Направило му е впечатление и че все по-често с главни букви се изписват съществителните.

В момента проф. Огнян Герджиков подготвя Енциклопедичен речник на частното право.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени