Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермерските пазари обединяват чистата храна и забравени традиционни вкусове

3
Снимка: Pixabay

Ралица Касимова от "Хранкооп“ е на фермерския пазар в Стара Загора, където се провежда за 14-и пореден път изложението БАТА АГРО, като това е най-голямото агро изложение в България.

За пръв път канят фермерския пазар в рамките на това изложени.

"За пореден път се вижда, че тук, както и на други места, на които сме провеждали такива събития и сме участвали, има огромен интерес към българските продукти, към занаятчийските изделия, към чистия вкус, към забравените вкусове, защото много от тях вече наистина са забравени за съжаление“, каза Ралица.

"Хранкооп" е хранителен кооператив, който работи за нормален и гарантиран достъп до чиста храна на хората в големите градове.

Тя споделя, че от 12 години работят като организация, а от 9 години правят фермерски пазари в София и в страната, въпреки това „има изключително голямо неразбиране за важността на това да сме хранително независими, да имаме свое производство и да имаме своите съхранени сортове и традиции, да имаме вкусна, чиста и здравословна храна“.

Те подготвят още събития през май, едно от които е неделен фермерски фестивал “От фермата до трапезата”, който ще се проведе на 22 май в Борисовата градина в клуб "Маймунарника“.

На едно място ще има фермерски пазар, семинар по народни танци и детски уъркшоп за приготвяне на здравословни закуски, срещи с производители на чиста и натурална храна от цялата страна.

Следващото събитие е на 29 май "Джазови звуци от зеленчуци и песнопения с растения“, когато ще се проведе поредният фермерски фестивал пред НДК. Там ще има освен хубава храна, хубава музика и много изненади за най-малките като изработване на музикални инструменти от зеленчуци.

По публикацията работи: Ралица Тачева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна